Ανταπόκριση: Omnium Gatherum with Hamferð & Heidra live @ Fuzz Live Music Club, Athens 09/10/2019

Φωτογραφική ανταπόκριση: Τηλέμαχος Κουκλάκης

Eπιτέλους για πρώτη φορά στη χώρα μας οι δημιουργικοί Φιλανδοί melodic death metallers Omnium Gatherum, μία μπάντα αδερφάκι των φοβερών Insomnium! Δυστυχώς η προσέλευση του κόσμου ήταν πάρα πολύ λίγη. Με το ζόρι να ήμασταν ογδόντα άτομα συνολικά μέχρι το τέλος της συναυλίας. Δεν πτοηθήκαμε, το sinavlia.gr πέρασε καλά-Θα έλεγε κανείς ότι ήταν ένα «πριβέ» πάρτι για «λίγους και καλούς»!

Heidra   Η «extreme πλευρά» των Helloween!

Το πρόγραμμα τηρήθηκε κατά γράμμα από την αρχή με την είσοδο των Δανών Heidra στις 20:25. Εκείνη την ώρα, ζήτημα να ήμασταν σαράντα άτομα. Η Δανέζικη πενταμελής μπάντα ξεκίνησε επικά το heavy black metal της. Όλοι μαυροντυμένοι σε gothic black metal στυλ.  Χαρακτηριστικό τους επίσης, ότι όλοι ήταν καραφλοί. Ο ντράμερ φόραγε  κουκούλα αντιγράφοντας πιστά τους Dimmu Borgir. Λίγο μπουκωμένος ο ήχος τους με «θεματάκια» στα φωνητικά, δεν ακουγόταν και τόσο καλά ο In Flames ήχος, με το επικό στοιχείο  στα φωνητικά τους. Στο 2ο κομμάτι του σετ “Price In blood”  κάπως πήγε να ζεσταθεί η ατμόσφαιρα με ρυθμικά παλαμάκια από το λιγοστό κοινό. Αφού έκαναν αφιέρωση στους Hamfred το τρίτο τους τραγούδι, συνέχισαν το σετ τους. Από εκείνο το σημείο και έπειτα κάπως βελτιώθηκε ο ήχος. Στο μισάωρο που είχαν στη διάθεση τους, μας παρουσίασαν πέντε συνθέσεις τους. Ειδικά στο τελευταίο τους κομμάτι στο ρεφραίν έμοιαζαν στις φωνητικές μελωδίες με Queensryche και συγκεκριμένα στο “The Mission” από το Operation Mindcrime. Για να είμαι ειλικρινής, εμένα προσωπικά δεν μου αρέσαν αυτά τα πομπώδη φωνητικά τους και θα τους χαρακτήριζα ως extreme Helloween. Παρόλα αυτά, άφησαν καλές εντυπώσεις και χαμόγελα στον κόσμο.  

Hamfred   Το Schoolwave των νήσων Φερόε με «δασκάλους» τους Leprous!

Τα doom metal νησιά  Φερόε βγήκαν και αυτά κανονικά στις 21:15. Με πιο  καθαρό ήχο αυτή την φορά η εξαμελής μπάντα ντυμένοι με sic κουστούμια μας παρουσίασαν πενήντα λεπτά ενός ωραίου κράματος ατμοσφαιρικού και βαρύ-αργόσυρτου doom metal. H μουσική τους αποτελούμενη από τα μελωδικά σημεία της μεγάλης My Dying Bride και Paradise Lost Βρετανικής σχολής με την αισθητική και τον «αέρα» των Leprous, τόσο στα brutal όσο και στα καθαρά φωνητικά.  Σπαρακτικά τα καθαρά φωνητικά του νεαρού τραγουδιστή, με επιρροές επίσης από Candlemass και Eric Clayton. Ειδικά από το 3ο  τραγούδι και ύστερα ο τραγουδιστής ερμήνευε το ψυχωτικό doom death τους, κάνοντας κατάθεση ψυχής! Έκλεισαν το σετ τους με ένα πάρα πολύ ωραίο κομμάτι κερδίζοντας επάξια το χειροκρότημα από όλο το κοινό (που δυστυχώς εξακολουθούσε να είναι μικρό σε αριθμό)! Αρκετά φωτογραφική και ενδιαφέρουσα νέα μπάντα, τόσο στιλιστικά όσο και μουσικά.

Omnium Gatherum Rat Salad!

“Rat Salad” και όμως ναι! Η απάντηση δια στόματος του κιθαρίστα τους όταν τον ρωτήσαμε μετά τη συναυλία τι σημαίνει η λέξη Omnium! Ε! Μετά πως γίνεται να μην συμπαθήσεις αυτή την μπάντα! Omnium Gatherum: μία δυνατή μπάντα και ωραίοι τύποι, αφού τα λέγαμε στο τέλος μαζί με άλλους φίλους, που είχαμε μείνει μετά το live για φωτογραφίες κ.λ.π. Πάμε να τα δούμε από την αρχή όμως. Η ώρα 22:20 και αφού προηγήθηκε ένα ωραίο intro βιώσαμε στην κυριολεξία την εξαπόλυση της Φιλανδικής μελωδικής death metal λύσσας των Omnium Gatherum! Εισέβαλαν δυναμικά και «μπούκαραν» γρήγορα στην σκηνή! Είχαν ωραία κίνηση και δυνατό  groovy  ήχο. Πολύ ενεργητική μπάντα που έδειχναν να το ευχαριστιούνται για τα καλά με το συνεχές «κοπάνημα» τους! Αν και λίγο μπουκωμένος ο  ήχος κυρίως στις κιθάρες, που ήταν λίγο πιο χαμηλά, το γκαζωμένο melodic death metal τους μας ενθουσίασε από την αρχή, δίνοντας τα πρώτα ζητωκραυγάσματα στην μπάντα! Το metal που έπαιζαν οι Omnium Gatherum σαφώς και ήταν πολύ πιο «ανεβαστικό» και «χαρούμενο» από των προηγούμενων μπαντών, παρόλο που είναι death metal!

Στο τρίτο κομμάτι του σετ τους το “Frontiers” από το “Grey Heavens” έκαναν μία ανάπαυση για καλωσόρισμα. Κάπου εκεί και ο ήχος βελτιωνόταν κάπως. Ύστερα με το επόμενο ‘Rejuvenate”, επίσης από το ίδιο άλμπουμ, αλλά και το “Soul Journeys” από το “New World Shadows” album, πιάσαμε για τα καλά τον παλμό. Πραγματικά ένα  πολύ καλό κομμάτι με ωραία brutal φωνητικά και κιθάρες «ξυράφια» με φοβέρες μελωδίες. Ένα μάθημα για το τι σημαίνει Omnium Gatherum! Highlight στιγμές επίσης, στα “Chaospace” από το ομότιτλο καινούργιο άλμπουμ τους και “Refining Fire” με τον απαραίτητο χαμό να επικρατεί επί και κάτω της σκηνής! Κολλημένοι στην κιθάρα του Markus Vanhala με την «ψαρωτική» εισαγωγή στο ‘Unknowing” από το “Beyond” δίσκο τους. Η μπάντα σε μεγάλα κέφια και πώρωση! Ειδικά, στο “New World Shadows”, τα μέλη της μπάντας μας έδωσαν γερές δόσεις headbanging! Στη συνέχεια του σετ τους, αφού μας έπαιξαν από τον καινούργιο, ένα «καρά In Flames» κομμάτι, το “Over The Battlefield”, μας έκαναν πλάκα παίζοντας συρτάκι με τη κιθάρα! O τραγουδιστής Jukka Pelkonen αφού πήρε τις απαραίτητες ανάσες του, μας προετοίμασε για τον επίλογο του σετ τους δίνοντας μας το “Skyline”.

Κάπου εδώ λοιπόν όλη η μπάντα εμφανίζεται ξανά άνετη και με κουτάκια μπύρας στο χέρι για να μας παίξει το encore της. Ξεκινώντας με το “Luoto”, ένα τραγούδι-φόρος τιμής, στην  Φιλανδική ομώνυμη πόλη. Στην συνέχεια, ακούσαμε το “New Dynamic” ένα τραγούδι, όπως δηλώνει και ο τίτλος του, αρκετά δυναμικό με αποκορύφωση του σετ, το μεστό και groovy “Cold”. Από τις καλύτερες συνθέσεις της μπάντας, που σου μένει και σε στοιχειώνει, σαν το κρύο των Φινλανδικών λιμνών. Το Sinavlia.gr για άλλη μία φορά πέρασε ευχάριστα ακούγοντας τις μελωδικές μέταλ ιστορίες των παιδιών από την «χώρα των χιλίων λιμνών»! Εις το επανιδείν!

Setlist

 1. The Burning
 2. Gods Go First
 3. Frontiers
 4. Rejuvenate
 5. Soul Journeys
 6. Be The Sky
 7. In The Rim
 8. Chaospace
 9. Refining Fire
 10. Unknowing
 11. New World Shadows
 12. Over The Battlefield
 13. Skyline

Encore

 1. Luoto
 2. New Dynamic
 3. Cold
More from Nikos Mathiopoulos