Aνταπόκριση: MOONSPELL, Michael Krumins @ Fuzz Live Music Club 21.11.2022

Φωτογράφος: Tilemachos Kouklakis

Επιτέλους ήρθε η στιγμή μετά από 2-3 ακυρώσεις (κάπου έχασα το μέτρημα) οι Moonspell να πραγματοποιήσουν το πολυπόθητο Live τους στην Αθήνα! Σιγά μη δεν είχε και αυτό ευτράπελα, όπου κυριολεκτικά τελευταία στιγμή οι Green Carnation που ήταν να εμφανιστούν μαζί τους, ακύρωσαν για λόγους υγείας. Η αλήθεια είναι ότι είναι ένα συγκρότημα που τους περιμέναμε να τους δούμε πρώτη φορά και αυτό ξενέρωσε πολύ κόσμο που ήρθε στο Fuzz. Ας ελπίσουμε κάποια άλλη πλέον στιγμή στο πολύ άμεσο μέλλον!

Κάτω από την Ελληνική πανσέληνο….not ,απλά γιατί έτσι ονόμασαν την «στάση» τους στην Ελλάδα, οι Moonspell επιτέλους ανέβηκαν στη σκηνή για ένα διπλό set, unplugged και ηλεκτρικό.

Η αλήθεια είναι ότι μπαίνοντας στο χώρο κανα μισάωρο πριν την προκαθορισμένη ώρα έναρξης, δεν είχε κόσμο, πράγμα που με προβλημάτισε πολύ, ψάχνοντας δικαιολογίες στο μυαλό μου, όπως πχ το άκυρο της ημέρας (Δευτέρα). Όσο περνούσε η ώρα μαζευόταν κόσμος, αλλά σε γενικές γραμμές το πρώτο σκέλος της συναυλίας το είδαμε πολύ άνετοι και χαλαροί όσοι ήμασταν μέσα. Αν πολλοι σκέφτηκαν ότι θα πάνε μόνο στο σκληρό κομμάτι του live παρακάμπτοντας το ακουστικό, απλά έχασαν!

Το σκηνικό με την τεράστια πανσέληνο είχε στηθεί και στη σκηνή εμφανίστηκαν τα 3/5 των Moonspell (Fernando Ribeiro στα φωνητικά, Riccardo Amorim στην ακουστική κιθάρα, Pedro Paixão στα πλήκτρα). Ο Riccardo είχε τρομερή διάθεση για τραγούδι και καλαμπούρι, μας εξιστορούσε στο ενδιάμεσο των τραγουδιών, γεγονότα και περιστατικά που του είχαν συμβεί κατά τη διάρκεια των 30χρονων της καριέρας τoυ συγκροτήματος, το πόσο θα ήθελε να αγορεύει στην αρχαία αγορά μας, τα ατελείωτα ξενύχτια σε ταβέρνες και μπαράκια της Αθήνας ή το πότε αποφάσισε να κόψει τα μαλλιά του όταν είδε την «μπιφτέκα» (ναι έτσι το είπε) να έρχεται! Μας υπενθύμισε πόσο μεγάλη και αδελφική φιλία έχει με τον Σάκη Τόλη (ο οποίος ήταν και επίσημος προσκεκλημένος κάνοντας μια έκπληξη μετά) αλλά γιατί λένε και τον Θέμη…. Gagatacos! Όσο για τα κομμάτια… που έπαιξαν, για άλλη μια φόρα φάνηκε πόσο φοβερές μπαλάντες γίνονται τα μέταλ κομμάτια, απλά , λιτά και υπέροχα όλα τους. Αν και δεν το επιδιώκουν, εγώ προσωπικά θα ήθελα και άλλα μεταλ συγκροτήματα να το επιχειρήσουν.

Acoustic Setlist:

1.Domina

2.Breathe (Until We Are No More)

3.Mute

4.Nocturna

5.Os senhores da Guerra

6.Alma Mater

 

 

Στο ενδιάμεσο του live, το κενό των Green Carnation επιστρατεύτηκε ένα πρώην μέλος τους και μόνιμος κάτοικος Ελλάδας πλέον, ο νορβηγός πολυπαίχτης(!) Michael J. Krumins! Τον είχαμε δει να ανοίγει και τη συναυλία των Soen πριν κανα 6μηνο. Έχοντας ελάχιστες ώρες για να κάνει πρόβα το τι θα παίξει, κατάφερε να βγάλει ένα απαιτητικό instrumental set που μεταξύ όλων είχε και μπουζούκι, ως λάτρης και κάτοικος Ελλάδας πλέον. Από τα λεγόμενα του πάντως και ύστερα από την επιμονή του να μείνει στη χώρα μας παρά όλα τα ευτράπελα που του έχουν συμβεί και μας εξιστόρησε (σεισμοί, δάγκωμα φιδιού κτλπ), έβγαλα συμπέρασμα ότι δε θα πάω να μείνω ποτέ στη Νορβηγία!

 

Και επιτέλους έφτασε η όρια για τον κυρίως πιάτο! Και τι πιάτο! Οι Moonspell με όλη τη σύνθεση τους πλέον, βγήκαν στη σκηνή του Fuzz (που τελικά είχε γεμίσει φυσιολογικά και όχι ασφυκτικά) και τα σπάσανε! Τι ένταση, τι πάθος που βγάλανε και οι 5 τους, με μια αναδρομή σε όλη την πορεία του συγκροτήματος, με τραγούδια – σταθμούς και ένα κοινό από κάτω, επιτέλους να παραλύει! “Οpium” -“Mephisto” -“Vampiria”….  Ο ήχος έβγαινε κρυστάλλινος χωρίς το παραμικρό ψεγάδι, ήταν από της πιο άρτιες συναυλίες που έχω παρακολουθήσει και ακούσει και μπορεί και να ήταν η καλύτερη συναυλία των Moonspell επί ελληνικού εδάφους. Την έκπληξη μας την κράτησαν για το τέλος, όταν ανέβηκε μαζί τους στη σκηνή ο Σάκης Τόλης για να τραγουδήσουν μαζί σε σημείο ανατριχίλας το “Alma Mater” και το τελευταίο τραγούδι που έκλεισε την συναυλία, το “Full Moon Madness”.

Έφυγα γεμάτος από τον συναυλιακό χώρο, άξιζε η 3χρονη αναμονή περιμένοντας να εμφανιστούν επιτέλους οι Moonspell και ανυπομονώ για την επόμενη φορά!

Electric Setlist:

 1. The Greater Good
 2. Extinct
 3. Night Eternal
 4. Finisterra
 5. In and Above Men
 6. From Lowering Skies
 7. Opium
 8. Abysmo
 9. Butterfly FX
 10. Breathe (Until We Are No More)
 11. Apophthegmata
 12. Mephisto
 13. Vampiria
 14. Alma Mater (ft.Sakis Tolis)

Encore:

 1. Tenebrarum Oratorium (Andamento I/Erudit Compendyum)
 2. The Southern Deathstyle
 3. Full Moon Madness (ft. Sakis Tolis)

 

More from Ερωτόκριτος Μιχαήλ
Like a fever, inside of me…Paradise Lost Live in Athens – 17.04.22 @ Fuzz Live Music Club
Οι Paradise Lost είναι μέρος των τριών μεγάλων συγκροτημάτων μαζί με τους...
Read More
0 replies on “Aνταπόκριση: MOONSPELL, Michael Krumins @ Fuzz Live Music Club 21.11.2022”