sinavlia.gr sinavlia.gr
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανταποκρίσεις

Ανταπόκριση: Lüüp Orchestra feat. Attila Csihar @ Temple – Παρασκευή 08/02/2019

Πάνος Σταυρουλάκης by Πάνος Σταυρουλάκης 25/02/2019

Σε μια πολύ ιδιαίτερη βραδιά, παραγωγής της Underflow Records, ήμασταν καλεσμένοι πριν κάποιες μέρες, στον αγαπημένο χώρο του Temple, στο Γκάζι. Αυτή, ήταν η παρουσίαση του δίσκου ‘Canticles Of The Holy Scythe’, των Lüüp, με έναν εξέχοντα καλεσμένο, των Attila Csihar, γνωστό μας από πολλές δουλειές του, αλλά κυρίως, από εκείνη στους Mayhem. Πάμε, όμως, να δούμε τα πράγματα λίγο πιο αναλυτικά, γιατί τίποτα δεν ήταν συνηθισμένο η αναμενόμενο, εκείνο το βράδυ…

Φτάνοντας στο Temple, λίγο πριν τις 22:00, το βρήκα γεμάτο από κόσμο, πράγμα που είτε δεν περίμενα, είτε ερμήνευσα πως συνέβη λόγω της συμμετοχής του Csihar, η οποία και τον έφερε, όχι επειδή δε θα μπορούσαν να τα κάνουν οι ίδιοι οι Lüüp, αλλά διατηρώ μια επιφυλακτικότητα σχετικά με τη στάση του ελληνικού κοινού απέναντι σε μουσικά σύνολα σαν αυτό. Όπως και να είχε, όμως, το πράγμα, το θετικό αποτέλεσμα, ήταν αυτό που μετρούσε.

Ακριβώς στης 22:00, τα φώτα χαμήλωσαν. Στο video wall, ένα κρανίο ζώου, με κέρατα. Ένας άντρας, πήγε στο πίσω και δεξί μέρος της σκηνής. Μαυροφορεμένος, με κουκούλα και πλάτη στο κοινό, ξεκίνησε να ζωγραφίζει έναν πίνακα, τον οποίον, στη συνέχεια, βλέπαμε και στο video wall, απευθείας και που μέχρι το τέλος της βραδιάς, είχε ολοκληρωθεί. Στη σκηνή, και με πλήρη σιγή από πλευράς κοινού ανέβηκε μια κοπέλα και ένας πληκτράς. Εκείνη, ξεκίνησε να τραγουδάει με τη μελωδική της φωνής και από το πρώτο κιόλας κομμάτι, να κερδίζει την προσοχή του κοινού. Η ζωντανή απόδοση του τελευταίου δίσκου, ‘Canticles Of The Holy Scythe’, είχε ξεκινήσει.

Στη συνέχεια, είχαμε σχεδόν σε κάθε κομμάτι, αλλαγή των ατόμων που βρίσκονταν επί σκηνής – έτσι, είδαμε και όλα τα μέλη της 13μελούς ορχήστρας. Στο δεύτερο κομμάτι, είχαμε την απόδοση του ‘Γιατί είναι μαύρα τα βουνά’, από 3-4 κοπέλες, οι οποίες το τραγουδούσαν με χρονικές αποστάσεις μεταξύ τους, ανά σημεία, προκαλώντας ανατριχίλες. Δίπλα τους, ένας μαέστρος, ο οποίος παρέμεινε στη σκηνή, σχεδόν για όλο το πρώτο μέρος τα βραδιάς, και διηύθυνε τους οργανοπαίχτες, οι οποίοι ήταν πολλοί και διάφοροι, με τα όργανά τους να ποικίλουν: άρπα, κοντραμπάσο, βιολί, πλήκτρα, φλάουτο, βιόλα και άλλα.

Εντυπωσιακή, ήταν η παρουσία μιας ξανθιάς κοπέλας, με το μισό πρόσωπο βαμμένο μαύρο, της οποίας τα φωνητικά, εναλλάσσονταν από βαριά, σε ψιλά, σε συριστικά. Περιττό να πω, πως μετά έμαθα πως αυτή ήταν η Σοφία Σαρρή, η οποία, κατ’ εμέ, έκλεψε την παράσταση – μιλώντας από την πλευρά των εγχώριων τραγουδιστών της βραδιάς. Δεν την αναγνώρισα, παρά το γεγονός και πως την έχω ξαναδεί, αλλά και ξανακούσει. Δε βοήθησε το βάψιμο και το setlist της βραδιάς, σε μια πιθανή αναγνώριση. Με συγκλόνισε, όμως, η παρουσία της,, καθώς ο συνδυασμός φωνής και εμφάνισης, θύμιζε αρχιιέρεια σε παγανιστική τελετή, πράγμα που εντάθηκε στη συνέχεια, με τα γελάκια και τα τραβήγματα της φωνής στο μικρόφωνο.

Είχαμε και ντράμερ στη σκηνή, σε κάποια φάση, ο οποίος μου άρεσε, από την άποψη πως έπαιζε πραγματικά χαμηλά και αργά (οι ανάγκες του κομματιού) και ήταν ενδιαφέρον να τον παρατηρείς. Αξιολογότατος ο συνδυασμός των εγχόρδων, αλλά και η προσθήκη του φλάουτου. Ενώ ήδη έχουμε ακούσει κάποια κομμάτια, εμφανίζεται ο Attila, με μαύρο πουκάμισο, για να συνοδεύσει φωνητικά τη Σοφία, αλλά για να συνεχίσει για λίγο και μόνος του.. Ενθουσιασμός από πλευράς κόσμου και τέλος πρώτου μέρους της βραδιάς.

Ύστερα από λίγο, και ενώ γίνονται οι απαραίτητες αλλαγές στην ορχήστρα, υποδεχόμαστε ξανά, Attila και Σοφία, για το δεύτερο, και ακόμα πιο ενδιαφέρον, για μένα, μέρος της βραδιάς, το αυτοσχεδιαστικό, στο οποίο, για περίπου μισή ώρα, ακούμε ένα ατελείωτο κομμάτι, που περιείχε βίαια εισαγωγή των ντραμς, ξέφρενα ύψη φωνής Σοφίας,, ηλεκτρονικούς ήχους, λαρυγγισμούς και τη μοναδική φωνή του Attila, να τη χειρίζεται τόσο επιδέξια και να μοιάζει σαν ηχογραφημένη, με το σύνολο να φτάνει τα όρια του ακραίου πειραματισμού και του σύγχρονου αβαντγκαρντενισμού.

Ένα κομμάτι που φαίνεται χωρίς δομή, χωρίς νόημα, χωρίς κέντρο, χωρίς όρια κλπ, αλλά σίγουρα δεν ήταν έτσι, γιατί αν αυτό δεν είχε προμελετηθεί, δε θα έβγαινε τόσο επιδέξια. Προσωπικά, με κατέπληξε. Άλλοι, ίσως βαρέθηκαν λίγο, αλλά σίγουρα θα βρήκαν κάποιο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον. Για το τέλος, με την αποχώρηση της Σοφίας, ο Attila μας κρατούσε το καλύτερο, κάτι σπέσιαλ, ειδικά για εμάς, όπως είπε. Μια συγκλονιστική εκτέλεση του ‘Freezing Moon’, των Mayhem, με την οποία και αποθεώθηκε από τον κόσμο. Το τέλος έφτασε στις 23:25, με την υπόκλιση όλων και έναν ευγενικότατο Attila, να μάς ευχαριστεί όλους θερμά.

Συμπερασματικά, έχω να πω τα εξής για τη βραδιά αυτή: Τη βρήκα άκρως ενδιαφέρουσα, από πολλές πλευρές, καλλιτεχνικά, μουσικά, θεατρικά, εικαστικά (αφού είδαμε ολοκληρωμένο και τον σκοτεινό πίνακα του ζωγράφου). Οι Lüüp, αποτελούν ένα άκρως ενδιαφέρον μουσικό project, το οποίο, ομολογώ ότι δεν γνώριζα πριν, για αυτό και έχω να πω πως αξίζει να ανέβουν κι άλλο και να τους μάθει περισσότερος κόσμος. Οι ηχητικές διερευνήσεις που κάνουν μέσω της μουσικής τους, εκτείνονται σε πολλά ήδη και περιόδους και σίγουρα, αυτό είναι κάτι που δεν το βλέπουμε συχνά, ούτε καν από μεμονωμένους καλλιτέχνες, πόσο μάλλον από ένα τέτοιο πολυπληθές σύνολο. Στη σκηνή, επίσης, ξέρουν να στηθούν, να οργανωθούν, να συγκεντρωθούν και να καταπλήξουν, και αυτά, είναι από μόνα τους δύσκολα. Βέβαια, κάπου ίσως χάνεται λίγο η προσοχή του θεατή, με τις τόσες και συχνές αλλαγές, αλλά αυτό πρόβλημα των παιδιών. Προσωπικά, εκτίμησα πολύ και το γεγονός πως μία τέτοια βραδιά, έλαβε χώρα σε ένα τέτοιο μέρος, καθώς πιστεύω πως τράβηξε περισσότερο κόσμο, από ότι αν γινόταν σε άλλον, πιο ατμοσφαιρικό χώρο, με καθίσματα πχ και άλλες προϋποθέσεις που θα τον καθιστούσαν πιο ιδανικό για τέτοια ακούσματα. Είναι καλό που το Temple προάγει την μουσική ποικιλομορφία στις διοργανώσεις του και ακόμα καλύτερο, που ο κόσμος το στηρίζει.


Για τον Attila, τι να πω… Πραγματικά, τεράστιος, από κάθε άποψη. Μουσικά, δεν το συζητώ… Και πώς να μην είναι, άλλωστε, με τέτοιες προϋπηρεσίες στο βιογραφικό του (και εδώ κολλάει και η αξία των Lüüp, οι οποίοι έχουν συνεργαστεί με πολλά μεγάλα, ξένα ονόματα, ως τώρα, και πέραν του Attila, δηλαδή). Τρομερές φωνητικές ικανότητες, άριστος γνώστης του ηλεκτρονικού ήχου, φοβερός performer, θεατρικότατος, με την κίνησή του, το μακιγιάζ του, τα σκηνικά του, τα ρούχα του. Ένα συναυλιακό σύνολο, εξαιρετικό σε όλα του. Αρκετός κόσμος που δικαίως μαζεύτηκε και ένα ωράριο που τον σεβάστηκε. Πολλά μπράβο σε όλους τους συντελεστές, αλλά και στη διοργάνωση, μα και στους τεχνικούς, που φρόντισαν για πολύ ωραία φώτα και έναν εξαιρετικό ήχο, στη σωστή, επιτέλους, έντασή του.

Κείμενο και φωτογραφίες, για το sinavlia.gr, από τον Πάνο Σταυρουλάκη

___

Σημείωση συντάκτη: Η ανταπόκριση, δημοσιεύεται δυστυχώς με κάποια καθυστέρηση, λόγω κάποιων τεχνικών προβλημάτων που είχα για αρκετό καιρό. Επιπλέον, εκείνη την ημέρα, δεν υπήρχε διαθέσιμος φωτογράφος από το site μας, οπότε για αυτό κι εγώ, τράβηξα μερικές ερασιτεχνικές φωτογραφίες με το κινητό μου, και τις πρόσθεσα στο άρθρο. Λυπούμαστε και απολογούμαστε και για τα δύο. Ευχαριστούμε για την κατανόηση.

***

Ετικέτες: #Temple #Lüüp Orchestra #Attila Csihar #Underflow Records

Προσεχώς

  1. *** Sold out *** - PROFESSOR BRIAN COX Live in Athens 2026-05-05 09:00:39
  2. Le Trio Joubran | Φ hill Sessions - Filopappos Hill | 25/9 2026-09-08 16:25:03
  3. Χάτου Δερά // Special Guest Over 9000 // 25.09 // An Club 2026-09-14 16:03:10
  4. Ty Segall live in Athens! 2026-09-08 16:25:02
  5. Jack Savoretti | 25.09.2026 | City of Athens Lycabettus Theatre 2026-05-20 15:20:26
  6. SLOMOSA (NO) LIVE IN ATHENS - 25.09 - ARCH CLUB 2026-09-08 16:25:00
  7. Wizards Of Ozz vol.4 - Rhoads of Revelation (Randy Rhoads/Ozzy Osbourne Tribute band) @ΚΥΤΤΑΡΟ 2026-09-14 16:03:09
  8. 12 YEARS TRI 2026-09-21 20:01:15
  9. CLAIRVOYANT / CRYSTAL WINDS / SENSE OF FEAR / GREAT VOYAGER | 26.09 | ΑΝ CLUB 2026-09-14 16:03:07
  10. The Gathering (NL) “Mandylion” 30-Year Anniversary live στην Αθήνα 2026-04-02 20:53:36

Πρόσφατα άρθρα

  • Death Over Europe Part II MAYHEM (Norway) + UNLEASHED (Sweden) @ Gagarin 205 Live Music Space 07.10.26
  • Nightstalker + The Steams – Special Anniversary Show with friends (30 Χρόνια “USE”) @ 18.9.26, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
  • Jamie Woon στην Αθήνα: η επιστροφή μιας φωνής μετά από δέκα χρόνια σιωπής
  • Arthur Brown: Όταν το rock άναψε φωτιά
  • The Gathering: Από το «Mandylion» στον Λυκαβηττό Live 26/09/2026 – Ο κύκλος που δεν έκλεισε ποτέ

Ετικέτες

Nέα gagarin 205 fuzz live music club Piraeus 117 Academy AN Club didi music fuzz Temple Ανταποκρίσεις Αφιερώματα Release Athens Festival Gagarin 205 LIve Music Space Κύτταρο didi Playfalse Rockwave Gagarin Made of Stone Productions terra vibe Sinavlia.gr Release Death Disco Fuzz Club nightstalker 3 Shades of Black Rockwave Festival Gazi Music Hall Temple Productions kyttaro live club Smoke the Fuzz

Σχετικά Άρθρα

The Nosferatu (UK) + Grey Gallows Live in Athens + DJs George P / Malice F @ Temple, 11/10/2025

The Nosferatu (UK) + Grey Gallows Live in Athens + DJs George P / Malice F @ Temple, 11/10/2025

15/10/2025
Οι Bell Witch επιστρέφουν στην Ελλάδα – μαζί τους, έρχονται για πρώτη φορά οι The Keening!

Οι Bell Witch επιστρέφουν στην Ελλάδα – μαζί τους, έρχονται για πρώτη φορά οι The Keening!

09/05/2024
Ανταπόκριση: Celeste, Kiva @ Temple – Παρασκευή 22/12/2023

Ανταπόκριση: Celeste, Kiva @ Temple – Παρασκευή 22/12/2023

15/02/2024
Οι Celeste για πρώτη φορά, ζωντανά στην Αθήνα!

Οι Celeste για πρώτη φορά, ζωντανά στην Αθήνα!

20/12/2023
sinavlia.gr sinavlia.gr

Συναυλίες στην Ελλάδα — live, ανταποκρίσεις, αφιερώματα, συνεντεύξεις.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • Ανταποκρίσεις
  • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
  • Ημερολόγιο

ΠΛΟΗΓΗΣΗ

  • Σχετικά
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Απορρήτου
© 2026 sinavlia.gr Πάνω ▲

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία πλοήγησής σας και για την εμφάνιση διαφημίσεων. Τα «Απαραίτητα» cookies εξασφαλίζουν τη βασική λειτουργία του ιστότοπου και δεν απαιτούν συγκατάθεση. Τα «Λειτουργικά» cookies θυμούνται τις επιλογές σας (π.χ. εμφάνιση σελίδας). Τα «Αναλυτικά» cookies (Google Analytics) μας βοηθούν να κατανοούμε πώς χρησιμοποιείτε τον ιστότοπο και να τον βελτιώνουμε. Τα cookies «Διαφήμισης» χρησιμοποιούνται από την υπηρεσία Google AdSense για την εμφάνιση εξατομικευμένων διαφημίσεων βάσει των ενδιαφερόντων σας· χωρίς τη συγκατάθεσή σας θα εμφανίζονται μόνο μη εξατομικευμένες διαφημίσεις. Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να τροποποιήσετε ή να αποσύρετε τη συγκατάθεσή σας μέσω του συνδέσμου «Ρυθμίσεις cookies» στο υποσέλιδο.

Απαραίτητα Βασική λειτουργία του ιστότοπου. Δεν απαιτούν συγκατάθεση.
Λειτουργικά Αποθηκεύουν τις προτιμήσεις σας (π.χ. εμφάνιση σελίδας).
Αναλυτικά Μετρούν την επισκεψιμότητα και τη χρήση του ιστότοπου (π.χ. Google Analytics).
Διαφήμιση Εξατομικευμένες διαφημίσεις μέσω Google AdSense. Χωρίς αυτά εμφανίζονται μόνο μη εξατομικευμένες διαφημίσεις.
Thomann Your Music Gear

Πατήστε Enter για αναζήτηση  ·  Esc για κλείσιμο