Ανταπόκριση : Cannibal Corpse/Ancient/Dr. Living Dead Live @ Piraeus Academy, Athens 16/06/2019

By Nikos Mathiopoulos

Φωτογραφίες: Μαρία Σαράντου

DR. LIVING DEAD!

Για έναν Old School Thrasher, η καλοκαιρινή «συναυλιακή» σεζόν ξεκινάει με ένα highlight. Τους DR. LIVING DEAD! Εν τω μεταξύ η ώρα να είναι 19:15 και  στην αίθουσα να είμαστε περίπου 200 άτομα γεμάτοι περιέργεια στο τι θα δούμε! Σε όσους είχαν την παραμικρή αμφιβολία για την απόδοση των DR. LIVING DEAD!  οι Σουηδοί ήρθαν και έβαλαν για τα καλά τα πράγματα στη θέση τους! 
 
Φωτογραφία: Nikos Mathiopoulos
Στα 70 λεπτά που διήρκεσε το σετ τους και τι δεν έκαναν! Χοροπήδαγαν ασταμάτητα ( χωρίς να ξεφεύγουν στα όρια της γραφικότητας), πήγαιναν πέρα δώθε στην σκηνή, κατέβηκαν κάτω στην σκηνή!( Μία αφορά ο τραγουδιστής στην αρχή  και μία ο κιθαρίστας προς το τέλος στο World War Nine, όπου γινόταν ο χαμός γύρω του με moshpit!). Έπαιξαν τα πάντα από την δισκογραφία τους, έκαναν ασταμάτητα παιχνίδια και πειράγματα με τον κόσμο ( είτε το σκηνικό με την καρέκλα για να κάτσει και να τον σκουπίσουν τον τραγουδιστή , δίνοντας του μπύρα, είτε παίζοντας τις συνεχείς εισαγωγές από κλασσικά κομμάτια όπως “Painkiller”, “Angel of Death”, “Trooper” ή όταν του είπαν από κάτω του τραγουδιστή: “say Malaka” και την είπε εύκολα λέγοντας ότι ξέρει τι σημαίνει η λέξη). 
Φωτογραφία: Nikos Mathiopoulos
Μέσα από όλα αυτά ένα είναι βέβαιο..: Οι DR LIVING DEAD! είναι πάνω από όλα αυθεντικοί, διασκεδαστικοί όσο πρέπει και αναβιώνουν με τον καλύτερο τρόπο, στην εποχή μας ειδικά, τον «χαμένο στον χρόνο» ήχο των παλιών Anthrax, των Suicidel Tendecies, Nuclear Assault και Slayer! 
Φωτογραφία: Nikos Mathiopoulos
Ο ήχος και η ενέργεια που αναβλύζει αυτή η μπάντα είναι κάτι σπάνιο, είναι μία «πεινασμένη» μπάντα και θεωρώ ότι είναι ότι πιο hot έχει περάσει από Ελλάδα τον τελευταίο καιρό και  πρέπει  οπωσδήποτε να τους ξαναφέρουν! Αναμφίβολα, το κοινό των «γιατρών με τις μπαντάνες και νεκροκεφαλές» τους μεγάλωσε στην Αθήνα αφού μας κέρδισαν όλους με το «ζόρικο» παίξιμο τους!

 

Setlist – DR. LIVING DEAD!

01. Coffin Crusher
02.Can’t Kill The Dead
03. Gremlin’s Night
04. Civilized To Death
05. The Summoning
06. No Way Out
07. Cosmic Conqueror
08. Another Life
09. Infiltrator/Exterminator
10. TEAMxDEADx
11. Radioactive Intervention
12. Crush The Sublime Gods
13. Dead End Life
14. My Brain Is For Sale
15. World War Nine
16. UFO Attack
17. Dr. Living Dead

Ancient

Κατενθουσιασμένοι από τους openers της βραδιάς καθόμαστε ήσυχα, γύρω στις 20:35, να απολαύσουμε το old school atmospheric black metal set των Νορβηγών Ancient. Μία πάρα πολύ παλιά μπάντα που «φλερτάρει» πλέον με τα στενά όρια του cult! Μάλιστα, παρόλο που ο τραγουδιστής των Ancient, Zel μένει σχεδόν μόνιμα στην Αθήνα, η μπάντα λίγο δραστηριοποιείται, γεγονός ότι είχαν να παίξουν 14 ολόκληρα χρόνια στην Αθήνα!

Φωτογραφία: Maria Sarantou
Φωτογραφία: Maria Sarantou
Φωτογραφία: Maria Sarantou

Παρόλα αυτά, ο ήχος τους σετ τους, με το έντονο Bathory στοιχείο, ( έπαιξαν και στο encore την διασκευή  «13 Candles» από αυτούς, αρκετά τίμια!),  σε συνδυασμό με το στακάτο παίξιμο στις κιθάρες, που σου έφερνε στο μυαλό αυτό των Iced Earth, μαζί με όλη την ατμόσφαιρα, που περιλαμβανόταν από καπνούς, κοστούμια, (όπως το περίφημο «συμβολικό»  στεφάνι από καρφιά) και  το τελικό firebreeding δημιούργησαν ένα αξιοπρεπέστατο αποτέλεσμα και μία ωραία συνολική εμφάνιση των Ancient με highlight  στιγμές τα “The Cainian Chronicle, Part II: Lilith’s Embrace” και “13 Candles”.

Φωτογραφία: Maria Sarantou
Φωτογραφία: Maria Sarantou
Φωτογραφία: Maria Sarantou

Setlist -Ancient

  1. Out In The Haunted Wounds/Ponderous Moonlighting
  2. Prophecy of Gehenna
  3. The Draining
  4. A Mad Blood Scenario

Intro-Land

5. Land of the Dead

6. Beyond the Blood Moon

7. Occlude the Gates

Audrina

8. On Blackest Wings

9. Rape the Children of Abel

Svartavheim intro

10. Trumps of an Archangel

11. Eerily Howling Winds

12. Trolltaar

13. Det Glemte Riket

14. The Cainian Chronicle, Part II: Lilith’s Embrace

15. 13 Candles

16. Fjellets  Hemmelighet

Cannibal Corpse 

Οι δεκανείς της σκηνής χάρη σε μια μακρά και έντιμη καριέρα, ως πλοίαρχοι του death metal από το Μπάφαλο βρίσκονται στην Αθήνα. Από το ένα πράγμα στο άλλο, έχουν περάσει τριάντα χρόνια από τη δημιουργία του συγκροτήματος το 1988, χωρίς δισταγμούς, λάθη ή στιγμές παύσης και όλη η εμπειρία που αποκτήθηκε σε αυτό το χρονικό διάστημα χύνεται στο live, με μια τεράστια επίδειξη δύναμης έντασης. Οι Cannibal Corpse δεν χρειάζονται ιδιαίτερη εμφάνιση ή να αναζητούν κάποιο σκηνογραφικό εύρημα, απλά 100% ενσωματώνουν το αρχέτυπο του βίαιου death metal. Δηλαδή, προσκολλώνται στα όργανα (ή στο μικρόφωνο), συγκεντρώνουν όλη την ενέργεια τους στην απόδοση, που για το λόγο αυτό γίνεται τόσο ισχυρό χτύπημα που σου έρχεται κατευθείαν στα μούτρα!.

Το setlist – άψογο στο σύνολό του – να ανοίγει με τον επίσημο φόρο τιμής στο νέο άλμπουμ “Red Before Black”. Επίσης, τα κομμάτια που επιλέχθηκαν από την τελευταία στούντιο προσπάθεια τους, ταιριάζουν μεταξύ πολλών κλασικών και έχουν εξαιρετική ζωντανή απόδοση, χάρη στην σχεδόν thrash δυναμική τους σε ορισμένες περιπτώσεις.

Φωτογραφία: Maria Sarantou
Φωτογραφία: Maria Sarantou
Ο George "Corpsegrinder" Fisher, ασταμάτητος «ανεμιστήρας» στο headbanging καθώς και στα brutal φωνητικά είναι πέρα για πέρα γεμάτος αυτοπεποίθηση, επιβλητικός και κυρίαρχος  της σκηνής! Οι Cannibal Corpse  είναι γνώστες το τι παίζουν όλα αυτά τα χρόνια, είναι πιστοί στρατιώτες και δεν προσπαθούν να παραστήσουν τους πιτσιρικάδες. Έχουν πλέον την εμπειρία να δημιουργούν αλλεπάλληλα moshpit με την διάχυτη ενέργεια τους και να διατηρούν αυτά τα επίπεδα  ενέργειας ακόμα και αν γίνονται λάθη πάνω στην σκηνή. Η αλήθεια είναι βέβαια, ότι παρόλο που τους είχα ξαναδεί άλλη μία φορά στο γήπεδο Σπόρτινγκ, τόσο «βαρβατίλα» και brutal death ήχο είχα πάρα πολύ καιρό να ακούσω! Δεν θα ήταν υπερβολή να τους χαρακτηρίσουμε ως «κάφρους» (με την καλή έννοια βέβαια).
Φωτογραφία: Maria Sarantou
Φωτογραφία: Maria Sarantou
Φωτογραφία: Maria Sarantou
 Εντυπωσιακή ήταν πάντα η δουλειά του riffing της κιθάρας του «παλιού» Morbid Angel Erik Rutan και του ήχου στο μπάσο από τον Alex Webster, σίγουρα ένα από τα δυνατά σημεία της μπάντας. Τα κομμάτια ακολουθούν το ένα, το άλλο σχεδόν χωρίς διακοπή! Κάθε δύο ή τρία τραγούδια οι «κανίβαλοι» έστρεφαν  προς τους ενισχυτές για να στεγνώσουν τον ιδρώτα τους κάνοντας σύντομα διαλλειμάκια ( εντάξει είναι πάρα πολύ κουραστικό να παίζει κάποιος τόσο γρήγορα και αδιάκοπα). Προς το τέλος του σετ, ένα μισάωρο πριν την λήξη έγιναν δύο πιο μεγάλες διακοπές ως άτυπα encore.  Το κοινό ( περίπου στα 600 άτομα) απορροφημένο σωστά από την τόσο ωμή δύναμη, που δεχόταν, έδωσε και αυτό το δυναμικό παρών κάνοντας συνέχεια moship καθώς και κάποια crowdsurfing! Το live είχε γίνει αρκετά «επικίνδυνο» από το “A Skull Full Of Maggots” και έπειτα, με μεγάλες στιγμές ατελείωτου ρυθμικού headbanging στο φινάλε με τα «κλασσικά» “Stripped, Raped And Strangled” και “Hammered Smashed Face”
Φωτογραφία: Maria Sarantou
Φωτογραφία: Maria Sarantou
Φωτογραφία: Maria Sarantou
Ένα πολύ επιτυχημένο live στο Piraeus Academy, με μια καλή γυναικεία παρουσία σε αριθμό, που δείχνει πως, μετά από τόσα χρόνια, το death metal είναι ακόμα απολύτως εκτιμώμενο και έχει ένα σταθερό και λαμπρό μέλλον μπροστά του!

SetlistCannibal Corpse

Code Of The Slashers
Only One Will Die
Red Before Black
Scourge Of Iron
Evisceration Plague
Scavenger Consuming Death
The Wretched Spawn
Pounded Into Dust
Kill Or Become
Gutted
Corpus Delicti
Devoured By Vermin
A Skull Full Of Maggots
I Cum Blood
Make Them Suffer
Stripped, Raped And Strangled
Hammered Smashed Face

Written By
More from Maria Sarantou

ΩΡΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ PARADISE + GEORGE GAUDY & SUN @ GAGARIN 205, ΣΑΒΒΑΤΟ 25 11 2017

  Δελτίο Τύπου Οι ώρες εμφάνισης για την συναυλία των Paradise + George Gaudy &...
Read More