Αφιέρωμα | Angel Olsen & Mani Deum

Λίγα δευτερόλεπτα ακρόασης της μουσικής, αλλά και της ιδιαίτερης φωνής της Angel Olsen αρκούν για κάποιον που δεν την είχε έως τώρα ακούσει, να πειστεί πως πρόκειται για μια καλλιτέχνιδα που δεν προσπερνάται εύκολα. Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Η Olsen πρόκειται να μάς χαρίσει την μουσική της παρουσία, στις 15 Σεπτεμβρίου 2015 στο An Club. Οι Mani Deum είναι το συγκρότημα που -εύστοχα, κατά την γνώμη μου- επιλέχθηκε για να μάς βάλει στο μονοπάτι του ηχητικού και γεμάτου εικόνες κόσμου της Angel. Η folk είναι το κοινό στοιχείο και των δύο και αυτό από μόνο του αποτελεί την πρόκληση του πώς η “εξοχή” ηχεί στα αυτιά του κοινού μιας μεγαλούπολης.

ANGEL OLSEN Band [photo credit: BEAIR @Silencio]
ANGEL OLSEN Band [photo credit: BEAIR @Silencio]
Οι αντιθέσεις είναι αυτές που προσφέρουν τις πιο δημιουργικές συχνοτικές εκφάνσεις, τις οποίες από μόνοι μας κάποιες φορές -αν όχι πάντα- διστάζουμε να τολμήσουμε. Η Olsen ωστόσο τολμά! Πολλά είναι τα ακούσματα που “ντύνουν” τις αναμνήσεις μας σε μια pub, ένα bar, club, φεστιβάλ, δωμάτιο ή περίπατο, “αγκαλιά” με το ηχείο ή το discman (για τους πιο ρομαντικούς), είτε πρόκειται για μια κοπέλα που ξέχασε τον αρχικό της προορισμό και περπατά κάτω από τον καστανόξανθο ήλιο που βρέχει τις αφέλειές της, είτε για κάποιο αγόρι που ξενυχτά με την ανάμνησή της, τότε στο student union.
Αν όλα αυτά ηχούν πολύ μελό, τότε θα πρέπει να προσθέσω ότι η σύζευξη της punk, της folk και της country δεν είναι κάτι που συναντάμε καθημερινά και δη από μια νεαρή καλλιτέχνιδα. Η Σπιρτάδα και το Φως (με κεφαλαία!) της Angel Olsen δεν μένουν στο παρουσιαστικό της, ούτε στο γεγονός ότι πρόκειται για γυναίκα. Είναι καιρός, ούτως ή άλλως, να παραδεχθούμε πως η “τέχνη της έκφρασης” είναι προσόν και των δύο φύλων, αλλά και πως -τελικά..- μια γυναίκα δημιουργός είναι αυτή που θα μάς “πει” με τα πιο απλά λόγια ό,τι δεν είχαμε το θάρρος να ακούσουμε, να δοκιμάσουμε και -ευτυχώς- να δικαιωθούμε. Η Olsen έχει το θάρρος λοιπόν να μάς προσκαλέσει σ’ αυτόν τον κόσμο της· της σύζευξης ό,τι πιο αλλόκοτου (…), κάποιες φορές με την κιθάρα της, κάποιες με τους μουσικούς της και πάντα με την αξιόλογη χροιά της φωνής της… που δεν θα δίσταζα να την χαρακτηρίσω, ενίοτε, σαν μια ευοίωνη -από άποψη ατμόσφαιρας- εκδοχή της Beth Gibbons (Portishead). Μια αισιοδοξία που όλοι μας έχουμε ανάγκη..!

Την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου λοιπόν, στο An Club θα έχουμε την τύχη να γευτούμε το σύμπαν της Angel Olsen, ενός κοριτσιού από το Missouri και τον τρόπο που δίνει ήχο στα παιδικά της όνειρα, αυτή την φορά με πλήρες συγκρότημα, και συγκεκριμένα σε μια διαδρομή με ‘soundtrack’ τον νέο της δίσκο, Burn Your Fire For No Witness (2014, Jagjaguwar).

INFO
ΤΡΙΤΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015 @ 21:00
ANGEL OLSEN + MANI DEUM
Τιμή Εισιτηρίου: 17 ευρώ (προπώληση), 20 ευρώ (ταμείο)
Προπώληση: Public, Seven Spots, Παπασωτηρίου, ΙΑΝΟΣ, Reload Stores, Media Markt

Angel Olsen: http://angelolsen.com/
Mani Deum: https://manideum.bandcamp.com/music
AN Club: http://www.anclub.gr/ | Σολωμού 13-15, Αθήνα
AngelOlsen_ManiDeum_ANclub_Sept15_poster

Tags from the story
, ,
More from Anna Stereopoulou

Ένας ακόμη Χορός με τον David

“Funny how secrets travel…” Είναι από αυτές τις εβδομάδες που ξημερώνουν με...
Read More