Αφιέρωμα: Wolves In the Throne Room With Special Guests: Caelestia and Decipher Live @ Gagarin 205 Live Music Space, Athens Παρασκευή 07/02/2020

Ο Φεβρουάριος ξεκινά με μαύρο-μεταλλικές διαθέσεις! Οι «Λύκοι» επιστρέφουν από τα μέρη μας για να κατακτήσουν τον «Θρόνο» τους ξανά! Αυτή τη φορά στην αγέλη τους θα έχουν τους «δικούς» μας Caelestia  και Decipher να τους συντροφεύουν στην εξαπόλυση αυτού του σκοτεινού και ατμοσφαιρικού black metal κυνηγιού αίματος, φωτιάς και θανάτου!  

Οι Wolves In The Throne Room είναι ο ήχος της πυρκαγιάς του Παραδείσου που βρυχάται και τα κρύων  ποταμών που πέφτουν ορμητικά και άγρια από τα βουνά. Θεωρούνται ως μία από τις πιο ισχυρές και πολύ γνωστές μπάντες στο heavy metal σήμερα. Οι Wolves In The Throne Room είναι ένα αμερικάνικο black metal συγκρότημα που σχηματίστηκε το 2003 στην Ολυμπία της Ουάσιγκτον από τους αδελφούς Aaron και Nathan Weaver. Έχουν κυκλοφορήσει έξι full length άλμπουμ, δύο live albums και ένα EP μέχρι σήμερα. Έχουν δηλώσει μια από τις ιδρυτικές ιδέες της μπάντας να διοχετεύουν τις “ενέργειες του τοπίου του βορειοδυτικού του Ειρηνικού Ωκεανού” σε μουσική μορφή.

Στο πρώτο άλμπουμ τους το “Diadem of 12 Stars”, ο Nathan συναντήθηκε με την τραγουδίστρια Jamie Myers από το συγκρότημα Hammers of Misfortune σε μια κολεκτίβα στο Oakland σε μια προηγούμενη περιοδεία και της ζήτησε να τραγουδήσει στο άλμπουμ. Ο Jamie ήταν έγκυος εννέα μήνες κατά τη διάρκεια της εγγραφής των φωνητικών του κομματιών.

Το άλμπουμ προσέλκυσε την προσοχή της Southern Lord Records, η οποία υπέγραψε με το συγκρότημα, επανεκδίδοντάς το στο βινύλιο. Το ντεμπούτο άλμπουμ έλαβε θετικές αναθεωρήσεις, με τον Pitchfork να δηλώνει ότι “είναι η συμπερίληψη του λαϊκού και γοτθικού που χωρίζει τους «λύκους» από το υπόλοιπο πακέτο, διασπώντας την τρέλα με στιγμές ποιητικής σαφήνειας.”

«Δύο κυνηγοί και ο μαύρος καταρράκτης» (2007-2010)

Η μπάντα κυκλοφόρησε το δεύτερο πλήρες άλμπουμ τους “Two Hunters” το 2007, το πρώτο μέρος μιας τριλογίας των άλμπουμ που ολοκληρώθηκε με το “Celestial Lineage”. Θα ήταν η πρώτη φορά που η μπάντα θα συνεργαζόταν με τον παραγωγό Randall Dunn, ο οποίος παρήγαγε αργότερα τις κυκλοφορίες “Black Cascade” και “Celestial Lineage”. Κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων των «Δύο Κυνηγών», η μπάντα άρχισε να χρησιμοποιεί αναλογικά συνθεσάιζερ όπως το Korg Polysix και το Minimoog, το οποίο έχει γίνει ένα κρίσιμο χαρακτηριστικό του ήχου της μπάντας. Η περσική κλασσική τραγουδίστρια Jessika Kenney έκανε φωνητικά για τα τραγούδια “Cleansing”.

Το τρίτο τους άλμπουμ “Black Cascade” κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2009, και πάλι μέσω της ίδιας δισκογραφικής εταιρείας. Το άλμπουμ χαρακτηρίστηκε από έναν πολύ πιο αναλογικό ήχο και το συγκρότημα είπε ότι «ήθελαν να καταγράψουν ένα άλμπουμ που επικεντρώθηκε στην κιθάρα, τα τύμπανα και τα φωνητικά, παρά τις εξερευνήσεις στο στούντιο». Μετά την κυκλοφορία του “Black Cascade” , η μπάντα ξεκίνησε μια περιοδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη ως support στους Sunn O)), Earth και τους Weedeater. Το συγκρότημα έπαιξε τόσο τα 2008 και 2009 στα Roadburn Φεστιβάλ, Hellfest, Graspop, και Roskilde. Για το Roadburn ειδικά, κυκλοφόρησε το “Live at Roadburn 2008” στις αρχές του 2009.

«Κεραμικές Γραμμές και ο Κελεστής» (2011-2016)

Το συγκρότημα κυκλοφόρησε το τέταρτο πλήρες άλμπουμ “Celestial Lineage” στις 13 Σεπτεμβρίου 2011, και πάλι από τον Randall Dunn.

Τον Ιανουάριο του 2014, ανακοινώθηκε ότι πρόκειται να κυκλοφορήσει ένα «συνοδευτικό άλμπουμ» του “Opus Celestial Lineage” με τίτλο “Celestite”. Το “Celestite” κυκλοφόρησε στη Βόρεια Αμερική από την Artemisia Records στις 8 Ιουλίου 2014 και περιεγράφηκε ως μια πειραματική επέκταση στα μουσικά θέματα που εξερευνήθηκαν στο προηγούμενο άλμπουμ τους “Celestial Lineage”.

Ο Daniel Ross του The Quietus χαρακτήρισε το άλμπουμ ως απόκλιση από την επίθεση της μπάντας και εξήρε την ικανότητα του συγκροτήματος να ενεργεί ως “ενεργοποιητές συγκεκριμένων ατμοσφαιρών, ικανών να συγκρατήσουν έναν ακροατή μέσα από ένα απίστευτα πυκνό δάσος σε πολύ χαμηλό φωτισμό”.

Thrice Woven (2016 – παρόν)

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2017 η μπάντα κυκλοφόρησε το “Thrice Woven” με τη δική τους εταιρεία Artemisia Records. Ο δίσκος είναι μια ένδοξη επιστροφή στο φλεγόμενο και εξαγριωμένο Black Metal που μόνο αυτοί μπορούν να δημιουργήσουν. Το “Thrice Woven” επαινέθηκε από τον Τύπο και το συγκρότημα έλαβε το Βραβείο “2018 Metal Hammer Golden Gods” για το καλύτερο Underground σχήμα.

Κατά την αυγή της “Thrice Woven” εποχής, ο μακρόχρονος περιοδεύων κιθαρίστας Kody Keyworth χαιρετίστηκε πλέον, ως πλήρες μέλος των Wolves In The Throne Room. Στο Thrice Woven, ο  Kody συνεισφέρει στις κραυγές των κοραλλιών και σε μερικά από τα πιο βάναυσα και σκοτεινά riffs. Η ζωντανή σύνθεση της μπάντας  περιλαμβάνει επίσης την Peregrine Sommerville (Sadhaka) που παίζει την τρίτη κιθάρα. Η επίδραση τριών κιθάρων στη σκηνή είναι συναρπαστική και πραγματικά προκαλεί τη σκοτεινή ψυχεδέλεια των στούντιο άλμπουμ τους.

Το 2019 η μπάντα υπέγραψε με την Century Media που θα κυκλοφορήσουν το επόμενο πλήρες τους άλμπουμ το 2020/2021.

Μουσικό στυλ και ζωντανές εμφανίσεις

Ο Aaron Weaver έχει επίσης περιγράψει τη μουσική του, σχολιάζοντας ότι «νομίζω ότι υπάρχει αυτή η αίσθηση ότι έχουμε χάσει κάτι και δεν μπορούμε να το έχουμε πίσω και ίσως δεν είναι κάτι που θα θέλαμε ποτέ να ξεκινήσει με την αίσθηση της απελπισίας και της απώλειας και δεν γνωρίζουμε ούτε καν τι χάσαμε. Αυτό είναι ένα από τα κεντρικά θέματα στο black metal και αυτό περνάει και από τη μουσική μας. Πρόσθεσε ότι ένα από τα κεντρικά ιδανικά του συγκροτήματος είναι “η ιδέα της αποκάλυψης της απόκρυψης ή της πνευματικής ή ενεργητικής πραγματικότητας του τόπου. Είναι βαθιά συνδεδεμένη με ένα μέρος και δημιουργεί μουσική και τέχνη που υψώνεται μέσα από ένα τοπίο.»

Οι Wolves In The Throne Room επηρεάζονται από το σκανδιναβικό black metal. Aναφέρουν συχνά την αμερικανική μπάντα Neurosis ως βασική πηγή έμπνευσης επειδή η μουσική τους “λειτουργεί σε βαθύ και έντονο μυθικό επίπεδο”. Έχουν επίσης αναφέρει άλλους καλλιτέχνες ως επιρροή, όπως το συνθέτη Popol Vuh.

Οι Wolves In The Throne Room προτιμούν τις ζωντανές συναυλίες τους να είναι φωτιζόμενες, είτε πρόκειται για παραστάσεις σε εξωτερικούς χώρους είτε σε εσωτερικούς χώρους. Η μπάντα επίσης δεν επιτρέπει τη φωτογράφηση με φλας στα live τους.

Members

Nathan Weaver – guitar, lead vocals (2003–present)

Aaron Weaver – drums, bass, synthesizers (2003–present)

Kody Keyworth – guitar, vocals (2017–present)

Discography

Studio albums

Diadem of 12 Stars (2006, Vendlus)

Two Hunters (2007, Southern Lord)

Black Cascade (2009, Southern Lord)

Celestial Lineage (2011, Southern Lord)

Celestite (2014, Artemisia Records)

Thrice Woven (2017, Artemisia Records)

EPs

Malevolent Grain (2009, Southern Lord)

Live albums

Live at Roadburn 2008 (2009, Roadburn)

BBC Session 2011 Anno Domini (2013, Southern Lord)

Demos

Wolves in the Throne Room (2004, independent)

2005 Demo (2005, Ván Records)

Caelestia

Οι Caelestia είναι ένα extreme symphonic metal συγκρότημα, το οποίο δημιουργήθηκε αρχικά τον Απρίλιο του 2012. Το ντεμπούτο άλμπουμ του συγκροτήματος “Beneath Abyss” ηχογραφήθηκε και έγινε η μίξη στα Basement Studios (Αθήνα) ενώ το mastering έγινε από το Fascination Street Studios στη Σουηδία υπό την επίβλεψη του μηχανικού ήχου Tony Lindgren (Paradise Lost, Katatonia, Enslaved, κλπ.).

Το πρώτο άλμπουμ είχε σπέσιαλ  εμφανίσεις από τους: τραγουδιστή Bjorn “Speed” Strid των Soilwork και του drummer Markus “Makka” Freiwald του Sodom. Το συγκρότημα υπέγραψε συμφωνία με τη φινλανδική ετικέτα Inverse Records και το άλμπουμ κυκλοφόρησε παγκοσμίως στις 16 Φεβρουαρίου 2015. Την κυκλοφορία ακολούθησε ένα επίσημο βίντεο κλιπ για το κομμάτι “Beneath Abyss” το οποίο γυρίστηκε σε διάφορες τοποθεσίες στη νότια Γερμανία και σκηνοθέτησε ο γερμανός σκηνοθέτης Matthias Kollek (Vault Productions).

Το δεύτερο άλμπουμ της μπάντας με τίτλο “Thanatopsis” δημιουργήθηκε από τα Fredman Studios (Γκότενμπουργκ / Σουηδία), στα έμπειρα χέρια του Fredrik Nordström, ενός παραγωγού υπεύθυνου για τη δημιουργία του διάσημου “ήχου του Γκέτεμποργκ”. Για την επίσημη παγκόσμια κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους, το συγκρότημα πραγματοποίησε τριετή συμφωνία με την EMP Label Group (ΗΠΑ, η οποία ιδρύθηκε από τον Dave Ellefson των Megadeth), ενώ η διανομή του άλμπουμ στην Ευρώπη πραγματοποιήθηκε μέσω της διάσημης γερμανικής ετικέτας SPV / Steamhammer GmbH . Το “Thanatopsis” κυκλοφόρησε επισήμως στις 8 Δεκεμβρίου 2017

Όπως και στο πρώτο άλμπουμ, υπάρχουν εμφανίσεις γνωστών καλλιτεχνών της διεθνούς μεταλλικής κοινότητας, δηλαδή ο ντράμερ Jason Bittner (Overkill, Anthrax, πρώην Flotsam & Jetsam, Shadows Fall κλπ). Το συγκρότημα κυκλοφόρησε στη συνέχεια αρκετά βίντεο για τα ακόλουθα κομμάτια: “Devil’s Game”, “Chamber Of Torments”, “Initium Vitae Et Mortis” και “Thanatopsis”. Όλα τα βίντεο έγιναν από την HK Visual Creations.

Όσον αφορά τις ζωντανές εμφανίσεις, οι Caelestia εμφανίστηκαν ως support στα εξής συγκροτήματα: Katatonia (Φεβρουάριος 2013), The Vision Bleak (Φεβρουάριος 2014), Arch Enemy (Νοέμβριος 2015), Draconian (Φεβρουάριος 2016), Insomnium 2018), Θλίψη (Μάρτιος 2018) και Carach Angren (Σεπτέμβριος 2018). μεμονωμένα μέλη της μπάντας συμμετείχαν επίσης στο Metal Female Voices Fest στο Βέλγιο (Οκτώβριος 2016) μεταξύ άλλων.

Τον Απρίλιο του 2019, το συγκρότημα κυκλοφόρησε ένα χειροποίητο ltd edit. 7 “βινύλιο single, που ονομάζεται” Angel On Fire “(μέσω NuN Records) που περιέχει 2 ολοκαίνουργια κομμάτια (” Angel On Fire “στην πλευρά Α και” Agony ” B), με τον Dan Swanö του “UniSound Studios” (Orebro / Σουηδία), ως παραγωγό.

Η επίσημη κυκλοφορία του single συνέπεσε με την εμφάνιση του συγκροτήματος Rise Of Decay mini-fest στην Αθήνα, παράλληλα με τη Σουηδική ακραία μεταλλική μπάντα Nightrage, και τους Evil Within από την Ελλάδα..

Μετά από αυτό, το συγκρότημα ξεκίνησε την πρώτη του ευρωπαϊκή περιοδεία (Απρίλιος – Μάιος του 2019), μαζί με τους (νορβηγούς) πρωτοπόρους Vulture Industries, τους black metallers Helheim και τους avant-garde metallers Madder Mortem. Η περιοδεία ονομάστηκε “Strange Rain European Tour 2019” και οι Caelestia εμφανίστηκαν σε σκηνές στη Γαλλία (Παρίσι), το Ηνωμένο Βασίλειο (Λονδίνο), τη Δανία (Esbjerg) και τη Γερμανία (Αμβούργο & Δρέσδη).

Το καλοκαίρι του 2019 οι Νίκος Παλίβος και Δήμητρα Βίνστου, τα δύο μέλη που ξεκίνησαν αρχικά το συγκρότημα το 2012, αποφάσισαν να φύγουν για προσωπικούς λόγους. Και οι δύο τραγουδιστές αντικαταστάθηκαν αμέσως από την «leggiero» Γεωργία Τσετσώνη  και τον Παντελή Δασκαλέλο , ενώ ο ακραίος drummer Γιώργος Τζιτσίφας (ex Among The Ruins).

Παρά τις πρόσφατες ριζοσπαστικές αλλαγές στο line up, η μπάντα αναδιοργανώθηκε και οργανώθηκε εγκαίρως για να παίξει μια άλλη συναυλία στο mini-φεστιβάλ που ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2019 στη Σλοβακία (Vrutky / RC Mlyn), μαζί με τους σλοβάκους Anthology και τους συναδέλφους extreme metallers Evil.

Η μπάντα αυτή τη στιγμή εργάζεται για την προετοιμασία του τρίτου άλμπουμ της, του διαδόχου του “Thanatopsis, ενώ η κυκλοφορία του νέου άλμπουμ προγραμματίζεται να ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2020. Περισσότερες συναυλίες  για το 2020, καθώς και άλλες διαφημιστικές δραστηριότητες.

Μέλη συγκροτήματος

  • Vassilis Thomas – Guitars
  • Stelios Varotsakis – Bass 
  • Georgia Tsetsoni – Vocals 
  • Pantelis Daskalelos – Vocals
  • George Tzitzifas – Drums

Decipher

Το Αθηναϊκό  Extreme Black Metal κουαρτέτο, που αποτελείται από τους Michalis Leventellis – Vocals , Kostas G. – Guitars / Backing vocals , Kostas Xatzis – Guitars και Nodas Chatzopoulos – Drums με επιρροές τους Dissection, Bathory, Behemoth, Deathspell Omega, Rotting Christ, Satyricon και πολλούς άλλους.

Ακολουθεί δελτίο τύπου:

European Tour Winter 2020

WOLVES IN THE THRONE ROOM (U.S.A.)

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020 – Αθήνα – Gagarin 205

Οι WOLVES IN THE THRONE ROOM, είναι αναντίρρητα, ένα από τα πιο ιδιαίτερα σχήματα του ακραίου metal. Οι Αμερικάνοι black metallers από το ξεκίνημά τους με το “Diadem Of 12 Stars” του 2006 (είχαν προηγηθεί τα “Wolves In The Throne Room” (Demo 2004) και Demo 2005), έδειξαν ότι δεν είναι απλά ένα ακόμα ακραίο σχήμα της σειράς. Τα αδέρφια Nathan και Aaron Weaver μπόρεσαν να συνδυάσουν τις ετερόκλητες επιρροές τους από το ακραίο metal και το post punk, με το gothic rock, το ambient ακόμα και το folk, σ’ ένα μοναδικό άλμπουμ που έκανε αίσθηση και ώθησε τη Southern Lord Recordings να τους προσφέρει δισκογραφικό συμβόλαιο.

Επόμενο μέλημά τους, ήταν μία τριλογία, που την ξεκίνησαν με το “Two Hunters” του 2007. Στο άλμπουμ αυτό, χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά αναλογικά synthesizer και είχαν κομμάτι με διάρκεια μικρότερη των δέκα λεπτών (συνήθως τα άλμπουμ τους αποτελούνται από τέσσερα ή πέντε τουλάχιστον δεκάλεπτα κομμάτια!!!). Η συνέχεια ήταν πιο back to basics, με το “Black Cascade” του 2009 (βέβαια στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε κυκλοφόρησαν τα “Live At Roadburn 2008” και “Malevolent Grain” (EP 2009)), το οποίο τους άνοιξε το δρόμο για να εμφανιστούν σε πολλά μεγάλα φεστιβάλ και να περιοδεύσουν με σημαντικά ονόματα του χώρου.

Το “Celestial Lineage” του 2011, που έκλεινε την τριλογία, ήταν το πρώτο άλμπουμ που ηχογράφησαν μόνα τους τα δύο αδέρφια Weaver, με τη συνδρομή της Jessica Kenney (η οποία τραγουδά Ινδονησιακή και Περσική φωνητική μουσική). Το άλμπουμ αυτό θεωρήθηκε αρκετά καλό, αλλά ήταν και το τελευταίο τους full length στην Southern Lord Recordings, κυκλοφορία την οποία διαδέχθηκε το “BBC Session 2011 Anno Domini” (EP 2013). Έτσι λοιπόν σε νέα εταιρία πλέον, την δική τους Artemisia Records, οι WOLVES IN THE THRONE ROOM, κυκλοφόρησαν το πιο πειραματικό “Celestite” το 2014 καθώς και το πιο πρόσφατό τους, “Thrice Woven” του 2017, στα πλαίσια της περιοδείας, επισκέφτηκαν για πρώτη φορά τη χώρα μας (επίσης κυκλοφόρησαν και το ζωντανά ηχογραφημένο “Turning Ever Towards The Sun – Live At Neudegg Alm” μέσω της άγνωστης Funkenflug).

Πλέον οι WOLVES IN THE THRONE ROOM, θεωρούνται από τα κορυφαία ονόματα της ακραίας σκηνής και αρκετά πρωτοποριακοί. Συνδυάζουν το post metal με το Σκανδιναβικό black metal, έχοντας τεράστια σε διάρκεια τραγούδια, απέχουν απ’ οτιδήποτε έχει να κάνει με corpse paint και όλα τα κλισέ που χρησιμοποιούν οι extreme metal μουσικοί επί σκηνής, χρησιμοποιούν vintage μηχανήματα και κάνουν εντυπωσιακά shows.

Στην Ελλάδα θα έρθουν έχοντας έτοιμο για κυκλοφορία το νέο τους στούντιο άλμπουμ, μέσω της Century Media Records με την οποία υπέγραψαν συμβόλαιο, ενώ οι σχετικές πληροφορίες αναμένεται να ανακοινωθούν σε λίγες εβδομάδες. Λίγες μέρες πριν, θα έχουν ολοκληρώσει τις Ευρωπαϊκές εμφανίσεις τους, ως special guests στην co headline περιοδεία των DIMMU BORGIR και AMORPHIS. Όντας σε τρομερή φόρμα και έτοιμοι πλέον για το μεγάλο βήμα, οι WOLVES IN THE THRONE ROOM θα έρθουν να δείξουν για μία ακόμη φορά, στους πολυάριθμους Έλληνες οπαδούς τους, για ποιον λόγο θεωρούνται μία από τις πιο ελπιδοφόρες μπάντες στον ακραίο ήχο.

Ώρα έναρξης: 22:30 – Τιμή εισιτηρίου: 22 Ευρώ (Περιορισμένη προπώληση) – 25 Ευρώ (Λοιπή Προπώληση & Ταμείο)

Προπώληση Εισιτηρίων ΑΘΗΝΑ

Metal Era (Εμμανουήλ Μπενάκη 22, Αθήνα / Τηλ: 210-3304133)

Reload Store (Ακαδημίας 81, Αθήνα / Τηλ: 210-3801464)

Le Disque Noir (Θεμιστοκλέους 29, Αθήνα / Τηλ: 211 2143554)

Monsterville (Αγίας Ειρήνης 13, Μοναστηράκι / Τηλ: 210-3648180)

Cinema Libre (Θεμιστοκλέους 34, Αθήνα / Τηλ: 210-3803833)

Uncle Chronis Tattoo (Φανερωμένης 7, Χολαργός / Τηλ: 211-4007736)

ON-LINE: www.123tickets.gr

More from Nikos Mathiopoulos
Ανταπόκριση: Suicidal Angels, Full House B.C., Domination Live @Piraeus 117 Academy, Athens, 11/01/2020
Φωτογραφική Ανταπόκριση: Τηλέμαχος Κουκλάκης *Ο Τηλέμαχος Κουκλάκης είναι ένας νέος επαγγελματίας φωτογράφος...
Read More
0 replies on “Αφιέρωμα: Wolves In the Throne Room With Special Guests: Caelestia and Decipher Live @ Gagarin 205 Live Music Space, Athens Παρασκευή 07/02/2020”