Αφιέρωμα “Smoke the Fuzz”

Η Ελλάδα είναι μια μικρή και, κάπως, συντηρητική και στενόμυαλη χώρα. Μία χώρα λίγο βολεμένη σε καταστάσεις που η ίδια έχει δημιουργήσει και θρέφει χρόνο με το χρόνο. Φυσικά το συναυλιακό γίγνεσθαι δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό και να αποτελεί εξαίρεση, γι αυτό λοιπόν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα εταιρείες και κόσμος γυρνούσαν γύρω, γύρω από τα ίδια συγκροτήματα, ενώ ταυτόχρονα όλοι διαμαρτυρόμασταν για έλλειψη ποικιλίας και για βαλτωμένες και μίζερες συναυλιακές καταστάσεις.
Σε αυτή τη χώρα λοιπόν επιβιώνουν μόνο οι τρελοί και η γενναίοι. Και ως μια γενναία και τρελή, αλλά ωραία τρελή, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί και η Ελίνα Κεμανίδη. Ποια είναι αυτή θα μου πεις εσύ τώρα. Είναι η καρδιά, η ψυχή, το μυαλό και γενικά τα πάντα όλα, της πιο «βαριάς», «ντουμανιασμένης», «ψυχεδελικής» και «φευγάτης» εταιρείας που σχετίζεται με διοργανώσεις συναυλιών της «Smoke the Fuzz».
H Ελίνα είναι αυτή που μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε εξωγήινα ονόματα, με γήινες και προσιτές τιμές εισιτηρίων έχοντας ανακοινώσει τόσα «μπαμ», όσα η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης μαζί, τα τελευταία τρία και κάτι χρόνια στα οποία τρέχει η «Smoke the Fuzz».
Ονόματα από μία σκηνή ταμπού στη χώρα μας, που για πολλά χρόνια πολύς κόσμος την είχε στο περιθώριο. Μιλάω φυσικά για την ευρύτερη doom / sludge / stoner / heavy rock σκηνή της οποίας οι οπαδοί ήταν, για μια μεγάλη μερίδα κόσμου, μαστουρωμένοι, βρωμεροί, μαλλιάδες με μούσια και τατουάζ. Κάτι μεταξύ Γέτι τον Ιμαλάϊων και redneck Κόναν του Βάρβαρου. Όσο για τους μουσικούς; Αυτοί ήταν αποβράσματα και ακόλουθοι του ΜΠΑΦΟμέτ που δηλητηρίαζαν το μυαλό και τη ψυχή των αθώων εφήβων.
Την απάντηση σε όλα αυτά την έδωσε μια γυναίκα, παίρνοντας μια μεγάλη απόφαση κι ένα ακόμη μεγαλύτερο ρίσκο. Να ιδρύσει, σε καιρό κρίσης, μία εταιρεία συναυλιών που θα φέρνει ότι πιο «βαρύ» και «φεύγα» κυκλοφορεί στη μουσική πιάτσα, επειδή πρώτ’ απ’ όλα είναι η ίδια οπαδός και όχι για το θεαθήναι ή για να μαζεύει likes στο facebook.
Έτσι λοιπόν το Μάρτη του 2013 γεννιέται η «Smoke the Fuzz» και το Μάιο της ίδιας χρονιάς ανακοινώνει το πρώτο live. Η πρώτη επίσκεψη των Νορβηγών Lonely Camel είναι γεγονός. Από τότε έχουν έρθει στη χώρα μας συγκροτήματα για όλα τα γούστα. Earth, All Them Witches, Yob, Stoned Jesus, Toner Low, Suma, Blues Pills, Dopethrone, Belzebong, Pallbearer, Monkey3 και η λίστα είναι ατέλειωτη!
Πρόσφατα η εταιρεία διοργάνωσε τρία (!!!) φεστιβάλ στα οποία συγκέντρωσε όλη την ελίτ της σκηνής δημιουργώντας ένα κλίμα από «Roadburn», τα «Smoke the Fuzz Fest: Fall of Doom edition», «Smoke the Fuzz Fest: Howler edition» και «Smoke the Fuzz Fest: Post-mortem edition», σε δύο δώσεις, ενώ λίγο αργότερα έσκασε η βόμβα που ακούει στο όνομα High on Fire του γίγαντα Matt Pike.
Μακάρι να μεγαλώσει και να γιγαντωθεί όλο το εγχείρημα αυτό, ακόμη περισσότερο, και να μας χαρίσει ακόμα μεγαλύτερες συναυλιακές στιγμές. Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να στηρίζουμε όλες τις καλές προσπάθειες και να είμαστε δίπλα σε αυτούς που προσπαθούν να κάνουν κάτι το διαφορετικό, αλλά συνάμα ποιοτικό και αυθεντικό.

More from Antonis Geridis

Warrel Dane / Karma Violens / Sorrows Path Live in Athens @ 09.11.15

Τα βράδια της Δευτέρας είναι δύσκολα, αλλά το βράδυ αυτό, της ενάτης...
Read More