Αφιέρωμα: Raketkanon “final goodbye” tour live at Temple, Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019

Όπως σωστά δηλώνει και ο τίτλος της περιοδείας τους, oι Raketkanon έχοντας δημιουργήσει μέσα σε μία δεκαετία τρείς δισκάρες-μία καλύτερη από την άλλη, αποφάσισαν με υπερηφάνεια, στο peak της καριέρας τους, να σταματήσουν. Ο λόγος απλός: ότι είχαν να δώσουν στη μουσική το προσέφεραν και για αυτό, σταματούν να παίζουν μαζί ως σχήμα. Παρόλο που εμείς δεν το θέλουμε καθόλου αυτό, είναι μία απόφαση από κοινού από όλα τα μέλη της μπάντας και απόλυτα σεβαστή. Μία μπάντα με φοβερές ιδέες, άψογες παραγωγές με πρωτοποριακό ήχο, experimental και προοδευτικοί όσο κανείς άλλος και με εντελώς ακαταλαβίστικους στίχους, αλλά κυρίως με απίστευτη-ευφυέστατη μουσική και τρομερή απόδοση on stage! Θα λέγαμε ότι μοιάζουν σαν τους Tool να έχουν πάρει overdose από LSD και ακόμα παραπάνω…

Πραγματικά όσοι δεν τους γνωρίζετε πρέπει να τους ακούσετε, η μουσική τους είναι σαν μία χαμένη αποκάλυψη μέσα σε όλη αυτή την αχανής θάλασσα μουσικών ρευμάτων και διαφόρων συγκροτημάτων. Η μουσική των Raketkanon αποτελείται από μία «μαγιά» των καλύτερων στοιχείων rock με χαμηλά κουρδίσματα (και όχι μόνο) και groovy ηλεκτρονικής, αλλά στο τέλος δεν είναι τίποτα από τα δύο, γιατί είναι τόσο μοναδική και πρωτότυπη, που το μόνο σίγουρο είναι ότι σε κάνει να περνάς καλά ακούγοντας την! Απλά τσεκάρετε τα παρακάτω βίντεο για να καταλάβετε.

Επιπλέον, είναι η μοναδική ευκαιρία μας για να τους δούμε ζωντανά διότι θα είναι δυστυχώς και η τελευταία τους! Για αυτό το λόγο στις 14 του Νοέμβρη πρέπει να είμαστε όλοι εκεί να απολαύσουμε για να υποβάλλουμε τα «σέβη» μας και να αποχαιρετήσουμε αυτή την ανεπανάληπτη μπάντα!

Βαθιά στην καρδιά του – στη μικρή μεσαιωνική πόλη της Γάνδης, για να είμαστε ακριβείς – το Βέλγιο φιλοξενεί ένα σκοτεινό μυστικό. Ίσως να μην το γνωρίζετε, αλλά η απίστευτα γραφική πόλη είναι η πατρίδα μιας από τις πιο δυνατές, πιο σκοτεινές και πιο προοδευτικές ροκ μπάντες του κόσμου. Αυτό είναι σωστό, το Βέλγιο έχει ένα μυστικό όπλο ηχητικής καταστροφής και το όνομά του είναι Raketkanon.

Raketkanon: σημαίνει Rocketcannon στη Φλαμανδική. Αλλά οι Raketkanon δεν τραγουδούν στα φλαμανδικά. Οι Raketkanon μιλούν τη δική τους γλώσσα. Ένα από τα στοιχεία αυτής της γλώσσας  είναι οι σφυρηλατημένες κραυγές, τα grind κύματα, τα ηχητικά συνθετικά στρώματα, τα δυστοπικά κτυπήματα με ηλεκτρονικά στοιχεία και οι υπνωτικές αυλακώσεις. Οι Raketkanon μιλάνε τη γλώσσα της μουσικής σαν να μην έχετε ακούσει ποτέ κανέναν να έχει μιλήσει πριν έτσι και μάλιστα για το τελευταίο άλμπουμ τους, έχουν αποκαταστήσει μια ολόκληρη νέα διάλεκτο.

Με το πολυαναμενόμενο δεύτερο album τους RKTKN # 2 Steve-Albini, η μπάντα απέδειξε ότι ήταν απόλυτα μοναδική στον τομέα της. Ακόμη και ο ίδιος ο Πρίγκιπας του Χάους, ο Iggy Pop, έγινε fan τους.

Τώρα, με το νέο άλμπουμ RKTKN # 3 είναι έτοιμη να αναπτυχθεί, η τελευταία φάση της μουσικής επίθεσης των Raketkanon, όπου πιέζουν τα όριά τους περισσότερο από ποτέ. Μετά από μια εκτεταμένη περιοδεία στην ΕΕ μετά την κυκλοφορία του δεύτερου δίσκου τους, το συγκρότημα πήρε ένα μικρό break για να εργαστεί σε διάφορα projects, με τον τραγουδιστή Pieter-Paul Devos να επικεντρώνεται στο άλλο του συγκρότημα Kapitan Korsakov. “Το μυαλό μου λειτουργεί καλύτερα όταν μπορώ να επικεντρωθώ σε ένα σταθερό project για να φτάσω σε αυτό, να είμαι σε ένα κεντρικό χώρο”, λέει ο Devos, αλλά όταν τελείωσε με την κυκλοφορία του άλμπουμ των KK, ένιωσε ότι ήρθε η ώρα για τους Raketkanon να προχωρήσει . “Το νέο άλμπουμ και τα ίδια τα τραγούδια του είναι πολύ πιο εκλεκτικά”, εξηγεί με μια λακωνική, στοχαστική πρόταση που του δίνεται αρκετός χρόνος για να διατυπώσει τις απαντήσεις του. “Με έναν τρόπο που είχαμε προωθήσει τις ικανότητές μας – και είχαμε μάθει τι μπορούσαμε να κάνουμε μουσικά – στο μέγιστο. προσπαθήσαμε να αισθανόμαστε τα όρια αυτού του τρόπου εργασίας. Ανανεώσαμε λίγο πολύ τον εαυτό μας. “

Ακόμα και οι πιο πρωτότυπες δημιουργικές ψυχές μπορούν να πέσουν θύματα άνετης εξοικείωσης, αλλά με ολόκληρη τη «νεκρή ζώνη» εναντίον της επανάληψης, οι Raketkanon πέρασαν πολύ καιρό για να εξερευνήσουν το νέο τους ήχο. «Δεν θέλουμε να είμαστε απλώς μια μεταλλική μπάντα ή μια σκληρή ροκ μπάντα», λέει ο Devos, «θέλουμε απλά να φτιάξουμε μουσική που θεωρούμε όμορφη και ειλικρινής. Νομίζω ότι καταφέραμε να το συνειδητοποιήσουμε σε αυτό το δίσκο. Δεν υπάρχει τίποτα πιο φρικτό από το να παίρνεις κάτι από το ίδιο πεδίο της τέχνης στο οποίο δουλεύεις, αντιγράφοντας το απλά και λέγοντάς το έμπνευση. Αξίζει να διακινδυνεύσετε περισσότερο, να αφήσετε ό, τι γνωρίζετε και να εξερευνήσετε. Δεν λέω ότι επαναπροσδιορίσαμε τον τροχό ή τίποτα, αλλά από τη δική μας οπτική γωνία νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι έχουμε μεγαλώσει καλλιτεχνικά “.

Η μουσική των Raketkanon ακούγεται πάντα σαν «τεντωμένη», σε σημείο θραύσης και το RKTKN # 3 συνεχίζει το θέμα στο λογικό τέλος του – μια αργή κατάρρευση και καθίζηση. Ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν χαοτικές εκρήξεις θορύβου 5/4 και τραγουδιστικά ρυθμικά ακροβατικά που κρατούνταν από τον ισχυρό και ακριβή παίξιμο του ντράμερ Pieter De Wilde πίσω από το drumkit.

“Συνέβη λίγο αυθόρμητα,” εξηγόντας ο Devos τη νέα κατεύθυνση τους. “Με τα χρόνια ο Lode [Vlaeminck, synths] έχει διερευνήσει τον κόσμο του οργάνου του πολύ περισσότερο. Το πράγμα με το συνθεσάιζερ ως όργανο είναι ότι έχει τόσες πολλές δυνατότητες – αν το παίξετε σωστά, μπορείτε να κάνετε πολλά καταπληκτικά και μαγικά πράγματα να συμβαίνουν ακουστικά. Παρόλο που η κιθάρα του Jeff είναι επίσης ένα καθοριστικό όργανο της μπάντας, δεν θέλουμε να θεωρούμε δεδομένο ότι μια ροκ μπάντα πρέπει να είναι κιθάρα με όλη τη σημασία της λέξεως κάθε φορά. Μου αρέσει να παίζει κιθάρα, αλλά μου αρέσει το γεγονός ότι τα πλήκτρα έχουν δικαιολογημένα θέση σε αυτό το άλμπουμ. “

Μουσικά, λοιπόν, η μπάντα γίνεται όλο και περισσότερο σαν τα συναισθηματικά γεμάτα, αινιγματικά, φωνητικά του Devos, ανοιχτά πάντα στην ερμηνεία. Στην κοινή γλώσσα των Raketkanon δεν υπάρχει κανένας λόγος ύπαρξης για ένα κοινό που να παρερμηνεύει τη μουσική τους με λάθος τρόπο. Δημιουργικά, αναζητούν συνεχώς τα όρια μεταξύ κατανόησης και ανοησίας, όπως εξηγεί ο Devos: “Είναι σαν αυτό το συναίσθημα όταν είσαι παιδί και τραγουδάς σε ένα τραγούδι αλλά δεν καταλαβαίνεις τους στίχους για να φτιάξεις το δικό σου ήχο . Νομίζω ότι είναι όμορφο που οι άνθρωποι τραγουδούν συχνά με αυτό τον τρόπο στις συναυλίες. Αυτό με ευχαριστεί, γιατί πιστεύω ότι η εμπειρία μιας μουσικής πρέπει να είναι ελεύθερη ».

Μέλη συγκροτήματος

Jef Verbeeck,

Pieter de Wilde,

Lode Vlaeminck,

Pieter-Paul Devos

Λεπτομέρειες

Raketkanon ζωντανά στην Αθήνα

“final goodbye tour”

Special Guest: ΤΒΑ

Temple Athens (Ιάκχου 17, Γκάζι)

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Πόρτες: 20:30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

• 15€ (προπώληση)

• 18€ (ταμείο)

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ:

• Τηλεφωνικά στο 11876

• Reload Stores

• Seven Spots

• Βιβλιοπωλείο Ευριπίδης

• Wind

• Viva Kiosks (Συνταγμα & Τεχνόπολις)

• Yolenis Greek Gastronomy Center (Σόλωνος 9, Αθήνα, τηλ.: 2122223623 – www.yolenis.com )

• Ηλεκτρονική προπώληση: www.viva.gr

More from Nikos Mathiopoulos

Sónar Athens 2019 @ Gazi Music Hall, 11/10/2019 – 12/10/2019

Η first edition του πασίγνωστου Sόnar festival , που έχει έδρα στην...
Read More