ΑΦΙΕΡΩΜΑ: KΑΤΑΤΟΝΙΑ LIVE IN ATHENS 28.2.2020 @ Gagarin 205 Live Music Space. NIGHT COMES DOWN OVER ATHENS

Katatonia (Catatonia) σαν ορολογία είναι μια ψυχιατρική πάθηση που συχνά σχετίζεται με τη σχιζοφρένεια. Χαρακτηρίζεται από γενική απουσία κινητικής δραστηριότητας ή βίαιη, υπερκινητική συμπεριφορά. Η λέξη κατατονία είναι επίσης μια ελληνική λέξη για χαμηλό τόνο, υπότόνο ή συνήθως down-tempo.

Οι Katatonia μετράνε παρά ένα, τριάντα χρόνια ιστορίας στο χώρο του gothic metal και συγκαταλέγονται ανάμεσα στα κορυφαία συγκροτήματα του χώρου. Ξεκίνησαν την καριέρα τους το 1987 με το όνομα Melancholium. Το όνομα θα αντικατόπτριζε το ύφος του συγκροτήματος αλλά άλλαξε γρήγορα γιατί θεωρήθηκε “λίγο” και παρακμιακό. Τέλη του 1990 οι Melancholium μπαίνουν για πρώτη φορά στο studio για την ηχογράφηση δύο κομματιών. Η μπάντα αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το όνομα Katatonia και τελικά έτσι παρέμεινε.

Τα πρώτα άλμπουμ των Katatonia, μαζί με άλμπουμ συγκροτημάτων όπως οι My Dying Bride, οι Anathema και οι Paradise Lost, θεωρούνται αρκετές φορές πρόδρομοι του είδους death/doom. Σε εκείνη την σκοτεινή περίοδο μεταξύ 1991 και 1997, προλάβαν να βγάλουν 3 Eps, (“Jhva Elohim Meth… The Revival”, “For Funerals to Come…” , “Sounds of Decay”) και 2 άλμπουμ ( “Dance of December Souls”, “Brave Murder Day”)

Με το πέρασμα του χρόνου όμως, (παρέα με τους Anathema) κατάλαβαν την ανάγκη για ανανέωση και άρχισαν να αλλάζουν σταδιακά τον ήχο τους σε κάτι πιο ήρεμο, πιο μελωδικό με καθαρά φωνητικά, διατηρώντας στο ακέραιο όμως την μελαγχολία και όλο το σκοτεινό και μυστηριώδες πέπλο που τους χαρακτηρίζει. Αυτό μας το έδωσαν να το καταλάβουμε με 2 back to back κυκλοφορίες τους, τα “Discouraged Ones” (1998) και “Tonight’s Decision” (1999).

Με την μπάντα να έχει επιτύχει τελικά μια σταθερή σύνθεση με τους Renkse, Nystrom, τους αδελφούς Norrman και Liljekvist, η μπάντα άρχισε να εργάζεται στο πέμπτο άλμπουμ τους, το πρώτο από τα τέσσερα άλμπουμ που θα κυκλοφόρησουν κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας. Το άλμπουμ “Last Fair Deal Gone Down” κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2001 και απομακρύνεται από την μέχρι τότε “παραδοσιακή” μουσική τους, προς όφελος του περισσότερο σκληρού ήχου. Εδώ ξεκίνησε και μια τεράστια, όπως εξελίχθηκε, φιλία μεταξύ Katatonia και Opeth όταν οι πρώτοι “δανείστηκαν” τον frontman των δεύτερων, Mikael Åkerfeldt. Η συνέχεια της περιλάμβανε ποικίλλα guests, δημιουργία μπάντας (Bloodbath), ανταλλαγές μελών για χρόνια και μια ευρωπαϊκή περιοδεία με τους Opeth του Akerfeldt, ενώ ο Renkse και ο Nystrom έδωσαν ακόμη και φωνητικά στα μεγάλα show των Opeth όταν ο Akerfeldt αντιμετώπιζε προβλήματα με τις φωνητικές του χορδές.

Τον Απρίλιο του 2003, η μπάντα κυκλοφόρησε το έκτο άλμπουμ τους με τίτλο “Viva Emptiness” συμπεριλαμβάνοντας το single που άλλαξε την μετ’ έπειτα ιστορία των Katatonia (σε κοινό και αναγνωρισιμότητα), με το όνομα “Ghost of the Sun”. Τα επόμενα χρόνια βρήκαν το συγκρότημα στους δρόμους με πάρα πολλές live εμφανίσεις σε πολλές χώρες και μουσικά φεστιβάλ.

Το 2006, το συγκρότημα κυκλοφόρησε το έβδομο κατά σειρά άλμπουμ, το  “The Great Cold distance” και ένα από τους καλύτερους δίσκους των Katatonia. Το χρονικό διάστημα μεταξύ αυτού και του Night Is the New Day, το συγκρότημα περιήλθε σε μία κρίση σύνθεσης τραγουδιών για πρώτη φορά στην καριέρα τους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι είχαν κλείσει στούντιο τουλάχιστον δύο φορές και κάθε φορά ακύρωναν τη συμφωνία. Σύμφωνα με το συγκρότημα, το υλικό που είχαν γράψει και στις δύο περιπτώσεις δεν ήταν ικανοποιητικό και θα ήταν απογοήτευση για τους οπαδούς τους.

Το όγδοο λοιπόν  album των Σουηδών, “Night Is The New Day” , κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2009 και χαρακτηρίστηκε από τον Mikael Åkerfeldt ως ο καλύτερος δίσκος της δεκαετίας. Γενικότερα ο δίσκος είχε την ίδια υπέροχη μουσική απόδοση με τον προκάτοχό του, όχι όμως και σε πωλήσεις. Μετά τη κυκλοφορία του δίσκου, οι αδερφοί Norrman αποχώρησαν από τη μπάντα αφήνοντας για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια τη μπάντα με τρία μόνιμα μέλη.

“Dead End Kings” είναι το ένατο άλμπουμ των συγκροτήματος. Κυκλοφόρησε τον Άυγουστο του 2012. Όπως όλα τα άλμπουμ των Katatonia, το άλμπουμ γράφτηκε κυρίως από τα ιδρυτικά μέλη Jonas Renkse και Anders Nyström. Το ίδιο συνέβη και με το επόμενο και δέκατο άλμπουμ τους. Το “The Fall of Hearts” κυκλοφόρησε το Μάιο του 2006 με ακόμη περισσότερο progressive rock κατεύθυνση. Μεταξύ των 2 αυτών δίσκων έγιναν πάλι αλλαγές στη σύνθεση των Katatonia (σε ντραμς και κιθάρες).

Τον Δεκέμβριο του 2017, η μπάντα ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει μια «βραχυπρόθεσμη παύση» μετά την περιοδεία τους τον Φεβρουάριο / Μάρτιο του 2018 λόγω «πρόσφατων ζημιών και τραυματισμών». Η μπάντα έπαιξε την περιοδεία ως τετράδα, χωρίς τον κιθαρίστα Roger Öjersson. Η “παύση” έληξε το 2019.

Και μάλιστα έληξε με τον καλύτερο τρόπο μιας και  φέτος, το συγκρότημα ανακοίνωσε το ενδέκατο studio άλμπουμ τους “City Burials” που θα βγει στην κυκλοφορία των ερχόμενο Απρίλιο  και βγάζοντας ήδη το πρώτο του single με τον τίτλο “Lacquer”.

Η επίσημη αυτοβιογραφία του συγκροτήματος, από την αρχή ως το “Night Is the New Day”, ήταν διαθέσιμη ως πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της περιοδείας “Last Fair Day Gone Night”. Καταγράφηκε από τους Anders Nyström, Jonas Renkse και Daniel Liljekvist και περιλαμβάνει ένα κολάζ φωτογραφιών.

Ένα από τα πιο αγαπημένα συγκροτήματα του gothic/metal χώρου, έρχεται για πολλοστή φορά στην Ελλάδα για ένα live που σίγουρα δε θα αφήσει κανέναν fan παραπονεμένο, δίνοντας ένα μοναδικό show τιμώντας επί σκηνής, έναν από τους σπουδαιότερους δίσκους του 21ου αιώνα για τον σκληρό ήχο. Η επέτειος των 10 χρόνων από την κυκλοφορία του “Night is the new day “ λοιπόν θα γίνει η αφορμή για να υποδεχθούμε μια από τις πλέον αγαπημένες μπάντες του ελληνικού κοινού.

“Let’s make this night a new day”

Μέλη 

Jonas Renkse – lead vocals, guitars

Anders Nyström – guitars, backing vocals

Niklas Sandin – bass

Daniel Moilanen – drums

 Roger Öjersson – guitars

Δισκογραφία

 1. Dance of December Souls (1993)
 2. Brave Murder Day (1996)
 3. Discouraged Ones (1998)
 4. Tonight’s Decision (1999)
 5. Last Fair Deal Gone Down (2001)
 6. Viva Emptiness (2003)
 7. The Great Cold Distance (2006)
 8. Night Is the New Day (2009)
 9. Dead End Kings (2012)
 10. The Fall of Hearts (2016)
 11. City Burials (2020)

Τα εισιτήρια ξεκινούν από 29€

Σημεία προπώλησης:

www.highpriority.gr

www.ticketmaster.gr

Τηλεφωνικό κέντρο Ticketmaster 2108938111

Δίκτυο καταστημάτων Public

(Για αγορές μέσω Internet & Public υπάρχει επιβάρυνση 10% στην τιμή του εισιτηρίου)

Φυσικά σημεία προπώλησης

Reload Stores

Ακαδημίας 81, Αθήνα

Τηλέφωνο: 2103801464

Ωράριο λειτουργίας:

Δευτέρα έως Παρασκευή 09:30-21:00

Σάββατο 10:00-20:00

No Remorse Records

Γαμβέτα 4, Αθήνα

Τηλέφωνο: 2103830981

Ωράριο λειτουργίας:

Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 09:30-15:30

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09:30-20:30

Metal Era

Εμμανουήλ Μπενάκη 22, Αθήνα

Τηλέφωνο: 2103304133

Ωράριο λειτουργίας:

Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 09:30-15:15

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09:30-20:30

More from Ερωτόκριτος Μιχαήλ
Like a fever, inside of me…Paradise Lost Live in Athens – 17.04.22 @ Fuzz Live Music Club
Οι Paradise Lost είναι μέρος των τριών μεγάλων συγκροτημάτων μαζί με τους...
Read More
0 replies on “ΑΦΙΕΡΩΜΑ: KΑΤΑΤΟΝΙΑ LIVE IN ATHENS 28.2.2020 @ Gagarin 205 Live Music Space. NIGHT COMES DOWN OVER ATHENS”