ΑΦΙΕΡΩΜΑ – JOHN CARPENTER

 

 

Για το δημιουργικό μέρος μιας ταινίας, χρειάζεται να εργαστούν πολλοί συντελεστές: σεναριογράφος, σκηνοθέτης, οπερατέρ, μοντέρ και αρκετοί άλλοι. Επίσης, η καλή συνεργασία όλων αυτών είναι βασικό συστατικό, μιας και όλοι μοχθούν για ένα σωστό και ενιαίο τελικό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση που ένας άνθρωπος εκτελεί παραπάνω από ένα μέρη, το πλεονέκτημα είναι ότι έχει μια λίγο πιο ξεκάθαρη και σχεδόν ολοκληρωμένη εικόνα στο μυαλό του για το τι θέλει. Είναι λίγοι οι καλλιτέχνες που έχουν πολλούς ρόλους συντελεστών σε μια ταινία και ένας από αυτούς είναι ο John Carpenter.

 

Γεννήθηκε το 1948 και είναι σεναριογράφος, σκηνοθέτης, μοντέρ, παραγωγός και συνθέτης. Θεωρείται πλέον μετρ των ταινιών τρόμου και επιστημονικής φαντασίας, ιδιαίτερα για τις δεκαετίες ’70 με ’80 και ορισμένες ταινίες του έχουν γίνει καλτ. Από τα πρώτα του καλλιτεχνικά βήματα έως και σήμερα, δεν έχει σταματήσει να γράφει, να σκηνοθετεί, να συνθέτει.

 

 

Η μουσική που ντύνει τις ταινίες του είναι ατμοσφαιρική και συνήθως συνοδεύεται από πιάνο. Χρησιμοποιεί εκείνα τα ηχοχρωματικά χαρακτηριστικά των ήχων, που δένουν με τα πλάνα, για να εντείνει το αποτέλεσμά τους.

 

Έχει γυρίσει αρκετές γνωστές ταινίες, τόσο σκηνοθετικά, όσο και σεναριακά, όπως: «The Fog» (1980), «Christine» (1983) – που βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Στίβεν Κινγκ, «Escape from L.A.» (1996) κ.α. Ιδιαίτερα, η ταινία του «Halloween», του 1978, σημείωσε επιτυχία και θεωρείται πως από εκεί ξεκίνησε το κινηματογραφικό είδος τρόμου. Έχουν γυριστεί αρκετές συνέχειες της ταινίας και ο John Carpenter έχει συνθέσει το επιβλητικό Halloween Theme.

 

 

Στα τόσα χρόνια πορείας του, για πρώτη φορά, το 2015, κυκλοφορεί το άλμπουμ «Lost Themes», προσφέροντάς μας, μια ακουστική ταινιών που μπορούμε να τις φανταστούμε εμείς. Μετά την θετική αποδοχή του, φέτος κυκλοφόρησε το «Lost Themes ll».

 

Στις 27 Μαΐου, στο Piraeus 117 Academy, o John Carpenter θα παίξει τις phobia και όχι μόνο μουσικές του και εμείς το μόνο που χρειάζεται είναι να εξοπλιστούμε με την κατάλληλη διάθεση και θα τον απολαύσουμε.

Written By
More from Maria Sarantou

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ – Release Athens Festival 23 06 2018 @ Πλατεία Νερού: Hozier, Róisín Murphy, Hooverphonic, JoyCut

Φωτογραφίες: Danai Fokiou Με το φεστιβάλ του Release να οδεύει προς την...
Read More