Αφιέρωμα CRUACHAN

Στις αρχές τις δεκαετίας του ’90 ο όρος «folk metal» δεν υπήρχε στο λεξιλόγιο των μεταλάδων, πόσο μάλλον των Ελλήνων μεταλάδων, διότι όπως ξέρουμε οι πληροφορίες τότε έφταναν εδώ με το σταγονόμετρο.
Τότε λοιπόν ήταν που οι Skyclad, το 1991, κυκλοφορούν το ντεμπούτο άλμπουμ τους «The Wayward Sons of Mother Earth», με κάποια folk ψήγματα στο thrash metal μου έπαιζαν τότε. Το νερό όμως άρχισε για τα καλά να κυλάει στο αυλάκι με την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους «A Burnt Offering for the Bone Idol» την Άνοιξη του 1992, τη χρονιά που στη γειτονική Ιρλανδία γεννιόταν ένα συγκρότημα που έμελε να είναι το πρώτο, ίσως, που δικαιολόγησε και έδωσε σάρκα και οστά στον όρο «folk metal», οι Cruachan, του τραγουδιστή / πολυοργανίστα / συνθέτη / στιχουργού Keith Fay, μοναδικού μέλους του γκρουπ από τις πρώτες τους μέρες.
Από κοντά εκείνη την εποχή και οι σύγχρονοι των Cruachan, συντοπίτες τους Primordial, με έντονο το «παγανιστικό» στοιχείο στο black metal τους.
Οι δυο τους είναι υπεύθυνοι για, ένα αρκετά δημοφιλές παρακλάδι του folk metal, του celtic metal, με γκρουπ όπως οι Gaesa, Waylander και λίγο αργότερα οι Mael Mórdha.
Και φτάνουμε στο 1995, όπου μετά το demo «Celtica», η γερμανική εταιρεία Nazgul’s Eyrie Productions τους παίρνει υπό τη σκέπη της και κυκλοφορούν το ντεμπούτο δίσκο τους «Tuatha na Gael» (επανακυκλοφόρησε από τη Hammerheart το 2001). Την ίδια εποχή οι Primordial κυκλοφορούν το, επίσης, ντεμπούτο άλμπουμ τους «Imrama» (Cacophonous Records).
Το «Tuatha na Gael» είναι ένας black metal δίσκος διανθισμένος με μεγάλες δώσεις παραδοσιακής / κέλτικης μουσικής, και παρ’ όλο που η παραγωγή του δεν ήταν η καλύτερη, έκανε μεγάλη αίσθηση και προσέλκυσε το ενδιαφέρον της μεγάλης Century Media. Τελικά το deal δεν έγινε και το γκρουπ διαλύθηκε.
Ώσπου το 1999 οι Cruachan επιστρέφουν, υπογράφουν στην Hammerheart και κυκλοφορούν τα «The Middle Kingdom» το 2000 και «Folk-Lore» το 2002.
Το «Folk-Lore» αποτελεί το καλλιτεχνικό, κι εμπορικό, pick του γκρουπ, καθώς συμπαραγωγή και guest φωνητικά (στα «Spancill Hill» και «Ride On» αναλαμβάνει ο τεράστιος Shane MacGowan των τρισμέγιστων folk punk πιονέρων The Pogues.
Οι δύο αυτοί δίσκοι αφήνουν πίσω τις black metal καταβολές των Cruachan και δίνουν χώρο στα folk / παραδοσιακά στοιχεία, φέρνοντας έτσι νέους οπαδούς και βάζοντας τους στα ιρλανδικά charts.
Το 2004 κυκλοφορούν το άλμπουμ «Pagan» από την Karmageddon Media (έτσι λεγόταν τότε η Hammerheart), επαναφέροντας τα πιο ακραία στοιχεία στη μουσική τους, αλλά και δίνοντας περισσότερο χώρο στα γυναικεία φωνητικά. Κατά γενική παραδοχή ο πιο αδύναμος και μπερδεμένος δίσκος τους.
Από την AFM Records το 2006 τον 5ο τους δίσκο «The Morrigan’s Call» που τους βρίσκει σε καλύτερη συνθετική κατάσταση και με πιο ισορροπημένο ήχο.
Τα επόμενα πέντε χρόνια βρίσκουν το συγκρότημα χωρίς καινούρια δουλειά, κυκλοφορώντας μόνο μια συλλογή το 2007, «A Celtic Legacy» (Karmageddon Media).
Έτσι φτάνουμε στο 2011. Οι Cruachan υπογράφουν στην Βρετανική Candlelight Records και κυκλοφορούν το άλμπουμ «Blood On The Black Robe». Πιο ακραίο και ποικιλόμορφο, το «Blood On The Black Robe» μας παρουσιάζει το γκρουπ αναγεννημένο.
Παρ’ όλ’ αυτά οι Cruachan αλλάζουν εκ νέου εταιρεία και μετά από μια τριετία σιωπής κυκλοφορούν από την Trollzorn Records το 6ο, και μέχρι τώρα τελευταίο τους άλμπουμ, «Blood for the Blood God», συνεχίζοντας μουσικά από εκεί που μας είχαν αφήσει με «Blood On The Black Robe».
Θεωρικά, τα δύο τελευταία τους άλμπουμ, είναι τα δύο μέρη από την «Trilogy of Blood» τριλογία που έχει οραματιστεί ο Keith Fay.
Με παραπάνω από είκοσι χρόνια πορείας στη πλάτη τους, οι γιοι της Morrigan, επισκέπτονται τη χώρα μας το Σάββατο 08 Οκτωβρίου στο Κύτταρο (Διοργάνωση «Eat Metal Records» / Εισιτήριο – Προπώληση & Είσοδο – Euro 20.00).
Support στη συναυλία του Σαββάτου οι δικοί μας folk / black μέταλερς Aherusia σε ένα full set αποτελούμενο από κομμάτια από τα δύο full length άλμπουμ τους «And the Tides Shall Reveal the Traces» (2009) και «As I Cross the Seas of My Soul» (2013).

More from Antonis Geridis

The Best of Jethro Tull by Ian Anderson @ Τεχνόπολις, 01.10.2016

Τα λόγια και τα σχόλια για τους θρυλικούς «Jethro Tull» περιττεύουν και...
Read More