Αφιέρωμα: Candlemass Live With Special Guest The Slayerking @ Fuzz Live Music Club, Athens, 23.11.19

Candlemass: Όταν ακούς ή διαβάζεις αυτή την λέξη αυτομάτως πηγαίνει το μυαλό σου ως συνώνυμο του Doom Metal και σε αυτό το μοναδικό logo με την νεκροκεφαλή του εξώφυλλου του ανεπανάληπτου και αξεπέραστου ντεμπούτου άλμπουμ “Epicus Doomicus Metallicous”!
Οι Candlemass είναι οι ιδρυτές του Doom Metal. Μπορεί να μη βιώνουν την υπέρτατη αίγλη και δόξα των 90s αλλά σίγουρα η μουσική κληρονομιά των Candlemass είναι τόσο βαριά και σημαντική που τα τραγούδια τους είναι καταδικασμένα (Doomed) να ακούγονται, από όλους και για πάντα, ζωντανά πάνω στη σκηνή!
Θα έλεγε κανείς οτι μετά τα 90s και ύστερα από την αποχώρηση του πολύ εμβληματικού Messiah Marcolin η μπάντα θα διαλυόταν οριστικά για πάντα. Η «ψυχή» και η «εσωτερική δύναμη» όμως της μπάντας, ο, εδώ και 35 έτη, ιδρυτής της Leif Edling δεν σταμάτησε ποτέ να το βάζει κάτω. Μάλιστα έχοντας νέο δίσκο τον “The Door to Doom” με ευκολία λέει κάποιος οτι κρατάνε ξανά τα σκήπτρα της Doom Metal σκηνής.
Αυτή τη φορά η μπάντα έχοντας πλήρως στις δυνάμεις της, τον ίδιο τον Edling καθώς και τον θρυλικό πρώτο τραγουδιστή της Johan Längquist, αυτού του πρώτου άλμπουμ, έπειτα από όλα αυτά τα σκαμπανεβάσματα, όλα αυτά τα χρόνια, επανέρχεται αναβιωμένη και ανανεωμένη όσο ποτέ, να μας ταξιδέψει πίσω στον χρόνο για μία μοναδική συναυλία στην Αθήνα στις 23 Νοεμβρίου στο Fuzz Live Music Club! Την συναυλία ανοίγουν οι δικοί μας The Slayerking, το «σκοτεινό νέο παιδί» του Ευθύμη Καραδήμα των θρυλικών Nightfall!
Όποιος τους είχε δει τους Candlemass 2011, που είχαν πάλι στις τάξεις τους τον ίδιο τραγουδιστή μαζί με τον Rob Lowe, ξέρει πολύ καλά οτι θα είναι έτοιμος ξανά να πλεύσει και να «χαθεί» στα οδυνηρά και πένθιμα πελάγη της δραματικής μουσικής που προσφέρουν οι νότες του solo του “Solitude”,των “Crystal Ball”, “At The Gallow’s End ”, “Sorcerer’s Pledge” και πολλών άλλων doom ύμνων!
Και εγώ να ονειρεύομαι ένα κοινό tour με όλους τους κομβικούς τραγουδιστές που έχουν περάσει από την μπάντα να πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή…Αμήν!


CANDLEMASS – «Η Επιτομή του Doom Metal»

Οι Candlemass είναι ένα σουηδικό doom metal συγκρότημα, το οποίο δημιουργήθηκε στη Στοκχόλμη το 1984. Στα τριάντα χρόνια παρουσίας τους έχουν κυκλοφορήσει έντεκα στούντιο και πέντε ζωντανά ηχογραφημένους δίσκους. Τον Ιανουάριο του 2013 οι Candlemass ψηφίστηκαν από τους αναγνώστες του σουηδικού περιοδικού “Sweden Rock” ως το καλύτερο σουηδικό hard rock / heavy metal συγκρότημα όλων των εποχών.
Οι Candlemass δημιουργήθηκαν από τον μπασίστα Leif Edling, τον τραγουδιστή Johan Längquist, τους κιθαρίστες Klas Bergwall και Mats Björkman και τον ντράμερ Matz Ekström. Πρώτη τους κυκλοφορία ήταν το επιδραστικό “Epicus Doomicus Metallicus”, το οποίο σύμφωνα με το WhatCulture, είναι το καλύτερο άλμπουμ του είδους, όλων των εποχών. O δίσκος κυκλοφόρησε μέσω της δισκογραφικής εταιρείας “Black Dragon”, το καλοκαίρι του 1986.

Λίγο αργότερα, τα φωνητικά ανέλαβε ο Messiah Marcolin , ενώ τη θέση του Bergwall πήρε ο Lars Johansson και του Ekström ο Jan Lindh. Στις 9 Νοεμβρίου 1987 κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος τους με τίτλο “Nightfall” μέσω της “Axis Records”.

Αυτή η σύνθεση του συγκροτήματος κυκλοφόρησε τα “Ancient Dreams” (1988) και “Tales of Creation” (1989), όπως και το “Candlemass Live”, το 1990.

https://www.youtube.com/watch?v=NloSaI3nRCg
Διαφωνίες ανάμεσα στα μέλη του συγκροτήματος οδήγησαν τον Marcolin σε αποχώρηση το 1991, με τον Thomas Vikström να παίρνει τη θέση του. Οι Candlemass κυκλοφόρησαν το “Chapter VI” στις 25 Μαΐου 1992 μέσω της εταιρείας “Music for Nations”, αλλά η εμπορική αποτυχία του δίσκου οδήγησε το συγκρότημα σε διάλυση, το 1994.

Ο Edling δημιούργησε τους Abstrakt Algebra, αλλά το 1997 επανασύνδεσε τους Candlemass με τον πρώην κιθαρίστα των Carcass Micheal Ammot, στην κιθάρα, τον Jejo Perkovic στα τύμπανα, τον Björn Flodkvist στα φωνητικά και τον Carl Westholm στα πλήκτρα. Η νέα σύνθεση κυκλοφόρησε το “Dactylis Glomerata” τον Φεβρουάριο του 1998 και ένα χρόνο αργότερα το “From the 13th Sun”, με τον Mats Ståhl στην κιθάρα.

Το 2002, επέστρεψαν στο συγκρότημα οι Marcolin, Johansson, Björkman και Lindh, κυκλοφορώντας το ζωντανά ηχογραφημένο “Doomed for Live – Reunion 2002”. Οι Candlemass ξεκίνησαν να δουλεύουν σε νέο υλικό, αλλά προβλήματα μεταξύ των μελών έκαναν και πάλι την εμφάνιση τους οδηγώντας το συγκρότημα σε διάλυση για δεύτερη φορά.
Το Νοέμβριο του 2004 ανακοινώθηκε η επανένωση των Candlemass με την ίδια σύνθεση που είχαν το 2002. Στις 3 Μαΐου του 2005 κυκλοφόρησαν το επιτυχημένο “Candlemass” το οποίο ανέβηκε στο Top-10 της πατρίδας τους και έδωσε στο συγκρότημα το σουηδικό βραβείο “Grammy” για εκείνο το έτος.

Την επόμενη χρονιά και ενώ δούλευαν πάνω στον επόμενο δίσκο τους, ο Marcolin αποχώρησε οριστικά δίνοντας τη θέση του στον Robert Lowe των Solitude Aeternus.
Η νέα σύνθεση κυκλοφόρησε το “King of the Grey Islands” το καλοκαίρι του 2007, ενώ το συγκρότημα γιόρτασε τα είκοσι χρόνια ύπαρξης του.

Ακολούθησε το “Death Magic Doom” τον Απρίλιο του 2009, ενώ ηχογράφησαν το ζωντανό άλμπουμ “Epicus Doomicus Metallicus – Live at Roadburn 2011”, στον εορτασμό των 25 χρόνων από το ντεμπούτο τους.

Το “Psalms for the Dead” του 2012 είχε ανακοινωθεί ότι θα είναι το τελευταίο τους άλμπουμ. Ο δίσκος ανέβηκε στο Top-20 της Σουηδίας και τα μέλη του συγκροτήματος αποφάσισαν να συνεχίσουν με νέο τραγουδιστή τον Mats Levén, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον Yngwie Malmsteen, τους Apocalyptica, τους Therion, κ.α..
https://www.youtube.com/watch?v=JoidBiUOu-c

Τον Ιούλιο του 2014, έπαιξαν στο “Väsby Rock Festival” και ανακοίνωσαν την κυκλοφορία ενός νέου ΕΡ μέσα στο 2016. Το ΕΡ τιτλοφορήθηκε “Death thy Lover” και οι ηχογραφήσεις του πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2015.

Παράλληλα, κυκλοφόρησαν τον Απρίλιο του 2016 την συλλογή “Behind the Wall of Doom”, με αφορμή την τριακοστή επέτειο από την αρχική κυκλοφορία του “Epicus Doomicus Metallicus”, με το box-set να αποτελείται από τρία CD και δύο DVD. Από τότε ηχογράφησαν άλλο ένα EP το “House Of Doom” με τον ταλαντούχο Mats Levén.
https://www.youtube.com/watch?v=FKsDzViPYws

Φέτος κυκλοφόρησαν ολοκαίνουργιο άλμπουμ, το “The Door to Doom”, όπου τη θέση του τραγουδιστή αναλαμβάνει και πάλι ο αξέχαστος Johan Längqvist του ανυπέρβλητου “Epicus Doomicus Metallicus”! Με συμμετοχή επίσης, του Tony Iommi στο “Astorolus – The Great Octopus.” οι Candlemass κάθονται επιτέλους ξανά στον «σκονισμένο» και «αραχνιασμένο» θρόνο του Doom Metal!

The Band of Doom
Johan Längquist – voice of doom
Mats “Mappe” Björkman – guitar of doom
Lars “Lasse” Johansson – lead guitar of doom
Leif Edling – bass of doom
Jan Lindh – drums of doom

Στούντιο ηχογραφήσεις

1986 Epicus Doomicus Metallicus
1987 Nightfall
1988 Ancient Dreams
1989 Tales of Creation
1992 Chapter VI
1998 Dactylis Glomerata
1999 From the 13th Sun
2005 Candlemass
2007 King of the Grey Islands
2009 Death Magic Doom
2012 Psalms for the Dead
2019 The Door to Doom

Ζωντανές ηχογραφήσεις
• Candlemass Live (1990)
• Doomed for Live – Reunion 2002 (2002)
• No Sleep ’til Athens (2010)
• Ashes to Ashes (2010)
• Epicus Doomicus Metallicus – Live at Roadburn 2011 (2013)

Συλλογές
• As It Is, As It Was (1994)
• Black Heart of Candlemass (2002)
• Essential Doom (2004)
• Dactylis Glomerata & Abstrakt Algebra II (2008)
• Introducing (2013)
• Behind the Wall of Doom (2016)
ΕΡ
• Samarithan (1988)
• At the Gallows End (1988)
• Sjunger Sigge Fürst (1993)
• Nimis (2001)
• At the Gallows End/Samarithan (2005)
• Dark Reflections/Into The Unfathomed Tower (2005)
• Mirror Mirror/The Bells Of Acheron (2005)
• Solitude/Crystal Ball (2005)
• Assassin of the Light (2005)
• Black Dwarf (2007)
• Lucifer Rising (2008)
• Don’t Fear the Reaper (2010)
• Dancing in the Temple of the Mad Queen Bee (2012)
• Death thy Lover (2016)
• House of Doom (2018)

THE SLAYERKING – “The King Of Trolls”

Οι The Slayerking είναι ένα τριμελές συγκρότημα, με έδρα την Αθήνα, που ιδρύθηκε το 2013. Η μουσική τους είναι το Doom Metal με προοδευτικά σκοτεινά ροκ στοιχεία. Αρχικά σχηματίστηκαν ως ανεπίσημο studio project του Ευθύμιου Καραδήμα των ισχυρών Nightfall, με σκοπό να εξερευνήσει νέα μουσικά μονοπάτια. Μετά την απροσδόκητη κυκλοφορία του “Sanatana Dharma” το 2016, όμως, μετατράπηκε σε συγκρότημα πλήρους απασχόλησης με στόχο την κυκλοφορία μόνο ποιοτικής μουσικής και δίνοντας live σε τακτική βάση.

Ο ήχος των The Slayerking είναι σκοτεινός με πολλά χαμηλά κουρδίσματα, κυρίως λόγω των Β βαρύτονων vintage κιθάρων και των μεγάλων τυμπάνων. Διατηρεί έναν επιθετικό τόνο, κυρίως λόγω του χαρακτηριστικού punk-way παιξίματος μπάσου και κιθάρας του Ευθύμη και του Κώστα και αυτή είναι ίσως η κύρια διαφορά από παρόμοιες μπάντες στο είδος.
Οι στίχοι αφορούν την απόλυτη αποτυχία του ανθρώπου να αντιμετωπίσει τη ζωή, τόσο σε υπαρξιακό όσο και σε πνευματικό επίπεδο. Απευθύνονται σε ανθρώπους που είναι εσωστρεφείς και χρειάζονται μουσική για να τονώσουν την περισυλλογή τους.
Οι The Slayerking σκάβουν βαθιά για να φτάσουν στη ρίζα του παγκόσμιου πόνου, για να την πιάσουν και να την τραβήξουν μέχρι να εμφανιστεί εντελώς ελεύθερο και έξω από τον κόσμο του ανθρώπου.
Όσο για το όνομα, πρόκειται για την ιστορία του φιδιού, που ο Θεός διέταξε να σέρνεται στην κοιλιά του, επειδή κατάπληξε την Εύα. Όταν όμως φύτρωσαν και αναπτύχθηκαν πόδια στο σώμα του και μεταμορφώθηκε σε μια σαύρα, τότε ήταν που σάρωσε αδιάψευστα, κάθε ελπίδα που έχει ο κόσμος για λύτρωση.
Οι The Slayerking είναι ένας «τρόλερ» που σκέφτεται τον εαυτό του ως Βασιλιά αλλά είναι μόνο ένας φονιάς που σκιάζει αδιάκοπα κάθε ελπίδα που έχουν τα ήθη για τη σωτηρία.
Το συγκρότημα ολοκλήρωσε πρόσφατα το δεύτερο άλμπουμ του με τον τίτλο “Tetragrammaton” με έναν από τους σημαντικότερους παραγωγούς στη Σουηδία: τον Markus Jidell.

Μην περιμένετε τίποτα λιγότερο από βαρύ, συγκλονιστικό ήχο, που δαιμονικά εκτελείται από τρεις μουσικούς που είναι δεσμευμένοι στη σκοτεινή πλευρά. Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο Ευθύμης Καραδήμας, ο σκοπός της μουσικής των The Slayerking είναι να καταφέρνει τον ακροατή, να δραπετεύει και να ξεφεύγει από την καθημερινότητα του.

Μέλη συγκροτήματος
Efthimis K – Vocals/Bass
Kostas K- Guitar
George K – Drums

https://the-slayerking.bandcamp.com

https://www.facebook.com/TheSlayerking/

https://www.youtube.com/channel/UCOpNfsAFi-EZg7uk-lJdsvg

Ακολουθεί Δελτίο τύπου:

Candlemass: The Door to Doom

Σάββατο 23 Νοεμβρίου, Fuzz Club
Οι θρύλοι του doom metal επιστρέφουν στην Αθήνα για ένα μεγάλο live!
Η φωνή του μνημειώδους Epicus Doomicus Metallicus, Johan Längqvist ξανά πίσω από το μικρόφωνο!
Η προπώληση ξεκίνησε! http://bit.ly/CandlemassAthens
Οι Σουηδοί Candlemass επιστρέφουν στην Αθήνα, το Σάββατο 23 Νοεμβρίου στο Fuzz Club, για να γιορτάσουν μία επανένωση για την οποία οι απανταχού metalheads χρειάστηκε να περιμένουν τρεις δεκαετίες!
Η πρώτη κυκλοφορία των Candlemass, “Epicus Doomicus Metallicus” αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της πορείας του συγκροτήματος και σημείο μηδέν της ιστορίας του Doom Metal! Ένας δίσκος as black as Black Sabbath!
Το αριστουργηματικό Epicus Doomicus διαδέχεται το επίσης κλασικό Nightfall και μία σειρά ακόμη κυκλοφοριών (Ancient Dreams, Tales of Creation, Chapter VI) που επιβεβαιώνουν τους Candlemass που εδραίωσε την μπάντα στις κορυφαίες του είδους, πάντοτε πιστή στην μουσική που τόσο ευλαβικά υπηρετεί υπό τον χαρισματικό ηγέτη της, Leif Edling (μπάσο). Το 2012, οι Candlemass κυκλοφορούν το Psalms of the Dead κι έκτοτε οι οπαδοί τους περίμεναν με ανυπομονησία την μεγάλη δισκογραφική επιστροφή τους.
Κι αυτή η επιστροφή ήρθε. Και ήταν αναπάντεχη. Τον Σεπτέμβρη του 2018 ανακοινώνεται η νέα κυκλοφορία του συγκροτήματος, με τον Johan Längqvist στα φωνητικά! Η φωνή του Epicus Doomicus Metallicus γυρνά full-time στους Candlemass, και μαζί με αυτόν, η μπάντα εκφράζει τον σκοπό της «να επιστρέψει στις ρίζες της, πίσω στην ψυχή και την ουσία του συγκροτήματος».
Η κυκλοφορία του δωδέκατου studio album τους, The Door to Doom στις αρχές του 2019, δέχεται διθυραμβικές κριτικές και αμέσως ξεχωρίζει ως μια από τις κορυφαίες κυκλοφορίες του έτους!
Ανοίγοντας την πόρτα στο παρελθόν τους, φτάνοντας στις ρίζες του doom, η κορύφωση έρχεται με την συνεργασία τους με την απόλυτη metal επιρροή τους! Το τρίλεπτο σόλο του Tony Iommi στο αμιγώς Sabbath-ικό Astorolus-The Great Octopus αποτελεί την απόλυτη heavy metal συνεργασία και την μεγαλύτερη έκπληξη που επιφύλασσαν οι Σουηδοί στους πιστούς οπαδούς τους. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη μουσική εμφάνισή του Iommi μετά την τελευταία συναυλία των Black Sabbath στο Birmingham το 2017!
Με εμφανίσεις στα μεγαλύτερα metal φεστιβάλ (Grasspop, Hellfest, Barcelona RockFest, Bang Your Head), οι Candlemass επισκέπτονται το Fuzz Club το Σάββατο 23 Νοεμβρίου και στις αποσκευές τους φέρνουν έναν εξαιρετικό νέο δίσκο με την επιστροφή του Johan Längqvist και φυσικά τους μεγαλύτερους doom ύμνους από την εποχή του Epicus Doomicus.
Τη συναυλία θα ανοίξουν οι The Slayerking, με νέο δίσκο στις αποσκευές τους!

Η ηλεκτρονική προπώληση ξεκίνησε – http://bit.ly/CandlemassAthens
Η προπώληση στα φυσικά σημεία ξεκινά την Παρασκευή 24 Μαΐου
Τα εισιτήρια ξεκινούν από 28 €
Σημεία Προπώλησης
www.highpriority.gr & www.ticketmaster.gr
Τηλεφωνικό Kέντρο Ticketmaster 210 893 8111
Δίκτυο καταστημάτων Public

 • Για αγορές μέσω internet υπάρχει επιβάρυνση 10% στην τιμή του εισιτηρίου
  Φυσικά σημεία προπώλησης:
  Reload Stores
  Ακαδημίας 81, Αθήνα
  Ωράριο λειτουργίας:
  Δευτέρα έως Παρασκευή 09:30-21:00
  Σάββατο 10:00-20:00
  No Remorse Records
  Γαμβέτα 4, Αθήνα
  Ωράριο λειτουργίας:
  Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 09:30-15:30
  Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09:30-20:30
  Metal Era
  Εμμανουήλ Μπενάκη 22, Αθήνα
  Ωράριο λειτουργίας:
  Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 09:30-15:15
  Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09:30-20:30
More from Nikos Mathiopoulos

Ανταπόκριση: Deerhunter live @ Fuzz Live Music CLub, Athens, 21/11/2019

Φωτογραφική ανταπόκριση: Τηλέμαχος Κουκλάκης Δυστυχώς, λόγω ασθένειας του ανταποκριτή μας Πάνου Σταυρουλάκη...
Read More