Αφιέρωμα: “10 + 1 πράγματα που -ίσως- δεν γνώριζες για τους Voivod”

Κείμενο: Παρασκευή Δανάκα

Μπάντα πρωτότυπη, υποτιμημένη, πειραματική και underground. Πάντα ανακαλύπτοντας τους εαυτούς τους …οι VOIVOD, μία από τις πιο μοναδικές και απίστευτα σημαντικές metal μπάντες που πιθανότατα θα υπάρχουν για καιρό ακόμα, έρχονται στη χώρα μας, μετά από οκτώ χρόνια απουσίας, στις 20 (Θεσσαλονίκη) & 21 (Αθήνα) Αυγούστου.

Μεταξύ μιας βουτιάς λοιπόν….και λίγης μπύρας, σου παραθέτουμε μερικούς λόγους για να τους τιμήσεις με την παρουσία σου στην επικείμενη συναυλία κατά τόπους.

1. Μετρούν 37 χρόνια ενεργά στη μουσική σκηνή και ίσως να μην είναι τόσο διάσημοι όσο κάποιοι από τους συγχρόνους τους, αξίζουν ΟΜΩΣ τον τίτλο του “θρυλικού συγκροτήματος” περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο.

2. Αποτελούν πηγή έμπνευσης για πολλούς μουσικούς , συνδυάζοντας την αγάπη τους για δύο φαινομενικά διαφορετικούς κόσμους: την ακατέργαστη ενέργεια  των ειδών punk και metal, καθώς και την ατμόσφαιρα και το στιβαρό soundscape του progressive metal. Χωρίς αυτούς, δεν θα μπορούσαμε ποτέ να είχαμε συγκροτήματα όπως Cynic, Death ή Opeth, τα μέλη των οποίων δήλωσαν την αγάπη τους για τη μουσική των VOIVOD  πολλές φορές.

3. Μια σύντομη γεύση εμπορικής επιτυχίας είχαν με το άλμπουμ Nothingface του 1989 στο MTV για το cover του “Astronomy Domine” των Pink Floyd.

4. Η καλύτερη απόδειξη ότι η μπάντα ήταν πάντα  μπροστά από το χρόνο τους είναι το γεγονός ότι τα τραγούδια από τα άλμπουμ όπως “Killing Technology”, “Dimension Hatröss” ή “War and Pain” εξακολουθούν να ακούγονται φρέσκα.

6. Το 14ο studio άλμπουμ τους «The Wake» είναι το πρώτο με την τρέχουσα σύνθεση που περιλαμβάνει τα original μέλη Denis “Snake” Belanger (φωνητικά) και Michel “Away” Langevin (τύμπανα) μαζί με τον κιθαρίστα Daniel “Chewy” Mongrain, που βρίσκεται στη μπάντα εδώ και δέκα χρόνια τώρα. Η νεότερη προσθήκη είναι ο μπασίστας Dominique “Rocky” Laroche, ο οποίος εντάχθηκε το 2014 και εμφανίστηκε στο EP Post Society 2016.

7. Το «The Wake» έχει επιλεγεί για το 2019 Polaris Music Long List.

8. Στις 16 Μαρτίου οι VOIVOD  βραβεύτηκαν για το «The Wake»  με το βραβείο Juno (Grammy’s του Καναδά) για το καλύτερο Hard Rock / Metal άλμπουμ.

9. Το μόνο σίγουρο για τους Καναδούς VOIVOD είναι ότι θα είναι πάντα απρόβλεπτοι.

10. Μετά από τόσα χρόνια στο σανίδι, δίνουν ακόμα πολύ δυναμικές και γεμάτες ενέργεια συναυλίες. Έχουν οπαδούς διαφόρων ηλικιών, γεγονός που περίτρανα αποδεικνύει την αξία τους.

11. Αυτό που δε ξέρουν πολλοί είναι πώς οι VOIVOD  πήραν το όνομα τους από έναν φανταστικό χαρακτήρα που δημιούργησε ο Michel Langevin, σύμφωνα με τον οποίο είναι: «ένας αντι-ήρωας, ένας άρχοντας βαμπίρ σε μια μετα-πυρηνική εποχή, αθάνατος και ασταμάτητος». Την  ιστορία του μας την αφηγούνται  σε επτά μέρη, των πέντε πρώτων άλμπουμ, από το War and Pain μέχρι και το Nothingface.

Για όλα τα παραπάνω και για πολλά ακόμα, μη τους χάσετε!

Current Line Up:

Michel “Away” Langevin  –    Drums

Denis “Snake” Belanger – Vocals

Daniel “Chewy” Mongrain  – Guitars

Dominique “Rocky” Laroche  – Bass

Full Lengths:

            1984    War And Pain

            1986    Rrröööaaarrr   

            1987    Killing Technology    

            1988    Dimension Hatröss     

            1989    Nothingface   

            1991    Angel Rat       

            1993    The Outer Limits        

            1995    Negatron        

            1997    Phobos

            2003    Voivod           

            2006    Katorz

            2009    Infini  

            2013    Target Earth   

            2018    The Wake       

Πληροφορίες  για την συναυλία της Θεσσαλονίκης:

Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

Eightball (Πίνδου 1, Λαδάδικα)

Τιμές Εισιτηρίων: Περιορισμένη προπώληση: 18€,  Προπώληση:  22€, Ταμείο: 25€

Εισιτήρια:  Viva.gr, 11876, Reload Stores, Seven Stores, Media Markt

Πληροφορίες  για την συναυλία της Αθήνας:

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

Temple Athens (Ιακχου 17, Γκάζι, Αθήνα)

Πόρτες 21:00

Τιμές Εισιτηρίων: Περιορισμένη προπώληση: 18€,  Προπώληση:  22€, Ταμείο: 25€

Εισιτήρια:  Metal Era – Bowel of Noise records – Syd Records –   Τηλεφωνικά στο 11876 – Reload Stores – Seven Spots –  Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης – Evripidis Bookstores – Viva Kiosks (Συνταγμα & Τεχνόπολις) – WIND – Yoleni’s Greek Gastronomy center –  Ηλεκτρονική προπώληση: Viva.gr

More from Nikos Mathiopoulos

Ανταπόκριση: «Μια βραδιά έκρηξη!» Mondo Generator, Supersoul Live @ AnClub!, Athens, 11/02/2020

Είμαι της άποψης ότι καθημερινές είναι καλό να πηγαίνει ο κόσμος σε...
Read More