ΑΦΙΕΡΩΜΑ | MEGADETH

Civilization Collapse

 

Ενώ άλλοι κανονίζουν από τώρα τις διακοπές τους, τον προορισμό, τη θέα του δωματίου και άλλες λεπτομέρειες, οι metalheads είναι πάνω από ένα PC και περιμένουν με αγωνία, έχοντας κάνει ένα σωρό σενάρια στο μυαλό τους, την ανακοίνωση του καλοκαιρινού θεσμού, ονόματι Rockwave Festival. Οι Megadeth, ένα όνομα, μία ιστορία, επανέρχονται πιο φρέσκοι από ποτέ. Ακολουθεί αναφορά στη δισκογραφική τους πορεία που καθιέρωσε τον ήχο του Speed/Thrash Metal και επηρέασε τα περισσότερα μεταγενέστερα συγκροτήματα, έτσι, για να ξεσκονίσουμε λίγο τις γνώσεις μας.

Το 1983, και αφού αποχωρεί από τους Metallica, ο Dave Mustaine απαντάει μουσικά στις όποιες διαφορές υπάρχουν, με το “Killing Is My Business… and Business Is Good!” (1985). Το must-have debut album που πρέπει να κατέχει κάθε μουσικόφιλος που σέβεται τον εαυτό του. Καθαρόαιμο Thrash Metal δεκαετίας ‘80 που άμεσα γίνεται αναγνωρίσιμο, όπως και η μπάντα.

Δεν προλαβαίνουν να το χωνέψουν οι fans και ένα χρόνο μετά κυκλοφορεί το “Peace Sells… but Who’s Buying?”(1986), δίσκος-ορόσημο που αγγίζει τη τελειότητα και γνωρίζει την ανάλογη επιτυχία.

Ακολουθεί το τρίτο σε σειρά πόνημα, “So Far, So Good… So What!” (1988), που μπορεί να μην λαμβάνει τις διθυραμβικές κριτικές του προκατόχου του, μα πλέον το σχήμα περιοδεύει μαζί με όλα τα μεγαθήρια του ήχου.

Όλες οι μεγάλες προσωπικότητες χαρακτηρίζονται από ιδιαιτερότητα και ο ιδρυτής δεν αποτελεί εξαίρεση: παρεξηγήσεις, αντισυμβατικότητα και συχνές αλλαγές στο line-up. Έτσι, προκύπτει το “Rust in Peace” (1990), ένα μουσικό-στιχουργικό θαύμα, από τις πιο εμπνευσμένες στιγμές στο μεταλλικό στερέωμα.

Εν συνεχεία, το “Countdown to Extinction” (1990) δηλώνει εμφατικά την είσοδο στη νέα δεκαετία, ενώ προκαλεί αρκετό αριθμό ατόμων να μετρά δευτερόλεπτα  μέχρι να παρακολουθήσει τους Megadeth στην σκηνή της πόλης του.

Στα ίδια μονοπάτια κινείται το “Youthanasia” (1994) , με κομμάτια πιο προσιτά στο κόσμο του ραδιοφώνου (βλ. “À Tout le Monde), και, με αυτόν τον τρόπο, επέρχεται η γνωριμία με μερίδα ανθρώπων που έως τότε δεν σκάμπαζε και πολλά από την συγκεκριμένη μουσική.

Tο “Cryptic Writings” (1997) γίνεται (και αυτό) πλατινένιο, απλώνοντας ακόμα περισσότερο τη φήμη τους,

ενώ το Risk” (1999) θεωρείται αμφιλεγόμενη στιγμή, με ορισμένα αξιοπρεπή σημεία να εξισορροπούν την κατάσταση.

00’s και επιστροφή στις ρίζες με ένα δυνατό “The World Needs a Hero” (2001)  και μία ακόμα περιοδεία με τα μεγαλύτερα ονόματα της σκηνής, που διεκόπη λόγω των γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Το κακό ριζικό ακολουθεί τον frontman, καθώς ένας τραυματισμός στο χέρι στέκεται λόγος για να αποφασίσει τη διάλυση της μπάντας, όμως το συμβόλαιο με το label τον δεσμεύει για την συνέχιση της δισκογραφικής πορείας του σχήματος, οπότε, με τη σταδιακή αποκατάστασή του, θα συντεθεί το “The System Has Failed” (2004) που θα αποσπάσει αρκετά θετικά σχόλια, ενώ οι συναυλίες τύπου farewell δεν ανταποκρίνονται- ευτυχώς- στον αποχαιρετιστήριο χαρακτήρα τους.

Με νέα μέλη, δημιουργείται το “United Abominations” (2007), που σκαρφαλώνει στο top 10 των αμερικάνικων charts.

Το Endgame” (2009) βρίσκεται στα ράφια και, με παράλληλη υποψηφιότητα για βραβείο Grammy, ικανοποιεί κριτικούς και οπαδούς.

13ος δίσκος, ονόματι “Th1rt3en” (2011), και η έμπνευση δεν σταματά ποτέ και δεν ανακυκλώνεται, αλλά ανανεώνεται.

Το “Super Collider” (2013) αποτελεί λιγότερο ποιοτικό έργο, οι πωλήσεις πάντως δείχνουν το αντίθετο, αφού οι πιστοί ακολουθούν χωρίς παρέκκλιση.

Ο ηγέτης παρουσιάζει κάποια παροδικά προβλήματα υγείας, σύντομα όμως οι fans απολαμβάνουν την επιστροφή στην κορυφή, το αριστουργηματικό “Dystopia” (2016).

Όλα τα παραπάνω, κάθε πόνημα χωριστά, με την ιστορία που κρύβει από πίσω, με τραγούδια που πραγματεύονται συναισθήματα, πολιτική, θρησκεία, τη γενικότερη σύγχρονη μάστιγα που ταλανίζει τον πλανήτη, θα παρουσιαστούν με ανανεωμένο line-up, στις 05/07/16 στον συναυλιακό χώρο του Piraeus 117 Academy. Πουτάνα όλα.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Τα πρώτα εισιτήρια κοστίζουν 38€
Μετά την εξάντληση τους η τιμή θα διαμορφωθεί στα 40€
Στην τελική φάση της προπώλησης η τιμή θα διαμορφωθεί στα 42€

Tαμείο: 45€

Η Προπώληση ξεκινά την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ:

Αθήνα
Ticket House, Πανεπιστημίου 42 (εντός της στοάς), τηλ.210 3608366
Metal Era, Εμμανουήλ Μπενάκη 22, τηλ. 210 3304133

Θεσσαλονίκη

Musicland, Μητροπόλεως 102, Τηλ. 2310 264880
Online Sales ή αγορές με πιστωτική κάρτα, 24 ώρες/ωρο:
www.ticketpro.gr

| www.tickethouse.gr

Για την αγορά εισιτηρίων μέσω internet ή μέσω πιστωτικής κάρτας υπάρχει επιβάρυνση 10% στην τιμή του εισιτηρίου
Για περισσότερες πληροφορίες και πλήρη δημοσιογραφική ενημέρωση απευθυνθείτε στο: [email protected]
Τηλέφωνο: 210 8820426 (εσωτερικό 2)

More from Theodore Kritikos

HAMMERFALL, ELVENKING @FUZZ, ΚΥΡΙΑΚΗ 13/12/15

  Promoters, what took you so long? 18 years and 2 months...
Read More