Αφιέρωμα | Thurston Moore

Άκουσα για πρώτη φορά τους Sonic Youth στην τρίτη λυκείου. Η γνωριμία μας διαμεσολαβήθηκε από την καθηγήτρια της έκθεσης στο φροντιστήριο, με την οποία αντάλλασσα μουσικές γνώσεις. Τότε σίγουρα δεν γνώριζα τι άκουγα, ούτε μπορούσα να το κατηγοριοποιήσω. Ήταν βλέπετε της μόδας άλλα ακούσματα, ελληνικά και ξένα, τα οποία ίσως να έχω ξεχάσει τελείως. Όταν λοιπόν τους άκουγα, αισθανόμουν κάτι το χίπικο, κάτι το ροκ, κάτι δυνατό, αλλά απροσδιόριστο. Όταν, με το πέρασμα των χρόνων, ξεκίνησα να ψάχνω λίγο παραπάνω και πιο σοβαρά τη μουσική, οι Sonic Youth κατέληξαν να είναι το όνομα της δισκογραφίας που συγκέντρωσα σε έναν από τους σκληρούς μου δίσκους. Έγιναν καλοί φίλοι στο mp3 και στον player των κινητών μου (ναι, παιδί της νέας γενιάς). Κοινώς, παντού μαζί μου…

Στις 25 Απριλίου 2015 ο Thurston Moore, ηγετική φυσιογνωμία των Sonic Youth, θα βρίσκεται στην Ελλάδα. Θα παίξει στο Fuzz της Αθήνας και στο Fix Factory of Sound της Θεσσαλονίκης με την μπάντα του, η οποία αποτελείται από δυνατά ονόματα: Steve Shelley (drummer των Sonic Youth), Debbie Googe (μπασίστρια των My Bloody Valentine) και James Sedwards (κιθαρίστα των Chrome Hoof). Τι περιμένουμε να ακούσουμε; Σίγουρα όχι μόνο έναν μουσικό ο οποίος ξέρει να παίζει από κιθάρα και πιάνο μέχρι μπάσο και σαξόφωνο (παράλληλα με τα φωνητικά).

Ο Thurston Moore, ενεργός από το 1978, είναι σήμερα 56 ετών. Γεννήθηκε στη Florida, αλλά μεγάλωσε στο Connecticut των ΗΠΑ. Αν και φοιτητής, έφυγε για τη Νέα Υόρκη για να εξερευνήσει τα μουσικά μονοπάτια της ανερχόμενης post-punk μουσικής σκηνής. Εκεί πρωτοάκουσε την Patti Smith και συνάντησε την μέλλουσα σύντροφο του Kim Gordon και αργότερα τον Lee Renaldo. Το 1980 δημιουργούνται οι Sonic Youth, αυτή η μοναδική αμερικανική μπάντα που τάραξε τα νερά της παγκόσμιας μουσικής και επηρέασε τόσες μπάντες. Όταν το 2011 χώρισε με την Kim επήλθε και το τέλος των Sonic Youth. Ωστόσο, ο Moore πάντα ήταν ένας πολυπράγμων μουσικός. Solo albums, soundtracks για ταινίες, διηγήσεις για documentaries του National Geogrpaphic, συνεργασία με την Yoko Ono κ.ό.κ. Το 2013 μάλιστα κυκλοφόρησε το ομώνυμο album των Chelsea Light Moving που έφτιαξε το 2012 και τον προηγούμενο χρόνο (2014) μαζί με την μπάντα που θα τον δούμε κυκλοφόρησε το “The Best Day”, το οποίο θέλουμε να ακούσουμε και live με μεγάλο ενδιαφέρον.

Thurston Moore - The Best Day (Album Cover)
Thurston Moore – The Best Day (Album Cover)

Τον περιμένουμε λοιπόν με την Fender Jazzmaster κιθάρα του να μας ταξιδέψει πίσω σε εκείνα τα χρόνια που πολλοί και πολλές θα θέλαμε να ζήσουμε. Όχι μόνο επειδή είναι εξαιρετικός κιθαρίστας, αλλά επειδή φέρει μέσα του τους Sonic Youth και παράλληλα ετεροκαθορίζεται. Δεν προσπαθεί να τους αντιγράψει, αλλά να “κλωνοποιήσει” τον εαυτό του σε μία νέα εκδοχή, με παλιούς ή/και νέους καλούς συνεργάτες.

Να είστε εκεί.

ΥΓ: Για πληροφορίες σχετικά με τη συναυλία πατήστε εδώ.

Tags from the story
,
More from Katerina Stamatopoulou
Kill Emil & Quantic Live Band – Gagarin 205
Όταν το βράδυ της Πέμπτης (23/10) βγήκα στο πεζοδρόμιο μπροστά από το...
Read More
0 replies on “Αφιέρωμα | Thurston Moore”