Αφιέρωμα | Rockwave Festival 2015 – Day 1

Ξημερώματα 1ης Μαΐου και ενώ πίνουμε το ποτό μας, ακούω την παιδική μου φίλη Κατερίνα να φωνάζει “29 και σήμερα!”. Το μυαλό της παρέας μας πήγε σε ένα μόνο πράγμα: Στην πρώτη μέρα του φετινού Rockwave Festival, το οποίο ξεκινά δυναμικά το Σάββατο 30 Μαΐου γλυκαίνοντάς μας για τα 20 του χρόνια.

Συνολικά θα απολαύσουμε στη σκηνή του Terra Vibe 5 μπάντες, οι οποίες όχι μόνο είναι άκρως δημοφιλείς στο ελληνικό μουσικόφιλο κοινό, αλλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικές στον ήχο και στο είδος μουσικής τους. Θα ξεκινήσω το μικρό αυτό αφιέρωμα από τα πίσω προς τα μπρος, για να μπω από τώρα στο κλίμα κορύφωσης που θα ζήσουμε, μετά βεβαιότητος, αυτή την ημέρα.

Puta Volcano

Puta Volcano - The Sun (φωτογραφία από τη σελίδα τους στο Facebook)
Puta Volcano – The Sun (φωτογραφία από τη σελίδα τους στο Facebook)

Σύνθεση: Luna: φωνητικά, Alex: κιθάρα, Bookies: bass, Steve: drums

Μουσικό είδος: Desert / Volcanic / Psychedelic rock

Χώρα προέλευσης: Αθήνα

Πρωτοεμφανίστηκαν με το τωρινό line up τους το 2011, έχουν ηχογραφήσει το πρώτο E.P. album τους υπό τον τίτλο “Represent Victory Below Eye” και το πολύ πολύ φρέσκο “The Sun”. Φοβερή μουσική, εξαιρετικά φωνητικά, γρατζουνίσματα στην κιθάρα, δυνατά drums.

The Big Nose Attack

The Big Nose Attack - ConcertPhotos.gr
The Big Nose Attack (φωτογραφία από το ConcertPhotos.gr)

Σύνθεση: Boogieman: Φωνητικά, κιθάρα και άλλα “περίεργα” μουσικά όργανα, Little Tonie: Drums, Κρουστά Percussion & Keyboards

Μουσικό είδος: Alternative / Blues / Rock

Χώρα πρόλευσης: Μπραχάμι

Yeah! That band! (παραφράζοντας ολίγον το κομμάτι τους “Yeah! That Girl”). Εμπνεόμενοι από τα παλιά και καλά blues (Junior Kimbrough, Tom Waits), έχοντας «μαθητεύσει» (μέσα από opening acts) δίπλα σε ονόματα όπως ο Gary Moore ή Johnny Winter και προσεγγίζοντας σύχγρονες μπάντες όπως τους the Black Keys και τους the White Stripes, τα αδέρφια Boogieman & Liitle Tonie σιγά μην έλειπαν από το φετινό Rockwave!

1000mods

1000mods (φωτογραφία από το ConcertPhotos.gr)
1000mods (φωτογραφία από το ConcertPhotos.gr)

Σύνθεση: Dani: Φωνητικά & Bass, Γιάννης: Κιθάρα, Γιώργος: Κιθάρα, Λάμπρος: Drums

Μουσικό είδος: Psychedelic Stoner Rock

Χώρα προέλευσης: Χιλιομόδι

Όπως έγραψε και η συνάδελφος Veevee (με αφορμή ένα παλαιότερο live τους) δύο λέξεις χρειάζονται για να τους περιγράψεις: Καρδούλες και σπρωξίδι! Δημιουργήθηκαν το καλοκαίρι του 2006 και από τότε έχουν συμμετάσχει σε πάνω από 150 lives, με το ίδιο πάθος και την ίδια αστείρευτη ενέργεια. Φημίζονται για τον vintage εξοπλισμό και τον αναλογικό τους ήχο. Με επιρρόες των Black Sabbath, Kyuss κ.ά. να περιμένετε … καρδούλες και σπρωξίδι.

The Black Angels

The Black Angels (φωτογραφία από τη σελίδα τους στο Facebook)
The Black Angels (φωτογραφία από τη σελίδα τους στο Facebook)

Σύνθεση: Stephanie Bailey: Drums & percussion, Christian Bland: Guitar, drone machine/organ, Kyle Hunt: Keyboards, percussion, bass, guitar, Alex Maas: Vocals,bass, drone machine/organ, Jake Garcia: Guitar

Μουσικό είδος: Psychedelic / Experimental

Χώρα προέλευσης: Austin, Texas

Ψυχεδελικό ροκ, ανεξάρτητη αμερικάνικη μουσική σκηνή, φανατικοί οπαδοί των 60’s. Οι The Black Angels, ξεκίνησαν το 2006 και από τότε μόνο να ταράσσουν τα “ήσυχα” νερά της μουσικής ξέρουν. Με το όνομά τους να ανοίγει απευθείας διάλογο με τους πάλαι ποτέ αγαπημένους The Velvet Underground μέσα από την οικειοποίηση του “The Black Angel’s Death Song“, μπορείτε εύλογα να υποθέσετε ότι η μπάντα αυτή έχει πολλά ακόμα να πει. Περιττό δε να αναφέρω ότι από τότε που το τραγούδι τους “Young Men Dead” έπαιξε στο πρώτο επεισόδιο του True Detective διπλασιάστηκαν οι ήδη (εύλογα) υπερεκτιμημένες μετοχές τους!

The Black Keys

The Black Keys (φωτογραφία από την σελίδα τους στο Facebook)
The Black Keys (φωτογραφία από την σελίδα τους στο Facebook)

Σύνθεση: Patrick Carney: Drums, Dan Auerbach: Guitar, Vocals

Μουσικό είδος: Rock and Roll (ξεκάθαρα)

Χώρα προέλευσης: Akron, Ohio

Η συνταγή τους  διόλου εύκολη, για αυτό και μοναδική: Αρκετό blues, δόσεις garage και soul, μεγάλη αγάπη στην indie συνδυασμένη με δύο εξαιρετικά ταλέντα (πρώην συμμαθητές) και δυνατούς στίχους. Ολίγον ξαφνική επιτυχία το 2010 με το single “Tighten Up”, το οποίο ακολουθεί ο δίσκος “Brothers”. Το “El Camino” μας έρχεται το 2011 και ο τελευταίος τους δίσκος “Turn Blue” το 2014. Οργασμός έμπνευσης όπως βλέπετε, φοβερή επιτυχία όπως ήδη γνωρίζετε και σπουδαία κομμάτια όπως ίσως ακούτε τώρα που διαβάζετε το παρόν αφιέρωμα. Και όλα αυτά μετά το 2009 όπου και επανασυνδέθηκαν, ύστερα από την αντιμετώπιση προσωπικών διαφορών. Τέλος, τους θαυμάζω μεταξύ άλλων για την συνεργασία τους με τον Mos Def και τον Ludactris. Δοκιμάζουν alternative hip-hop & rap ήχους με ροκ, αποδεικνύοντας ότι ο πειραματισμός στη μουσική είναι αν όχι απαραίτητος, σίγουρα δημιουργικός, ανταποδοτικός και … προκλητικός. Τα σέβη μου λοιπόν.

More from Katerina Stamatopoulou

OPETH: Last Details & Opening Acts

Παρασκευή 20 Μαρτίου (Gagarin 205) Oι Πόρτες Ανοίγουν: 20:00 POEM on stage:...
Read More