Αφιέρωμα | Manu Chao La Ventura – Rock Wave Day 4


 

Η τέταρτη και τελευταία μέρα του φετινού επετειακού Rock Wave πλησιάζει.
Και επειδή δεν γιορτάζει κανείς τα 20α του γενέθλια κάθε μέρα, oι πύλες του Φεστιβάλ όφειλαν να κλείσουν με το πιο όμορφο και πετυχημένο τρόπο.
Τι πιό ταιριαστό λοιπόν απο ένα ξέφρενο πάρτυ;
Και απο ξέφρενα πάρτυ…ο Manu Chao γνωρίζει πολλά!

Πρώτου βέβαια ανέβει ο μεγάλος προσκεκλημένος με την μπάντα του επί σκηνής, θα αναλάβουν την προθέρμανση του κόσμου η Σπυριδούλα Σταύρου aka DJ Spery, η 9μελή μπάντα από το Αίγιο Les SkartΟi, οι Reggae-Dub-Indie Αθηναίοι Fundracar και οι εκκρηκτικοί θεσσαλονικείς gipsy-punkers BaiLdSA !

Εναλλακτική rock, ska, punk rock, reggae, Latin alternative, salsa ακόμα και παραδοσιακά ακούσματα του Μαγκρέμπ… Οι μουσικές αναφορές, πηγές και εμπνεύσεις του γαλλο-ισπανού Manu Chao είναι κάτι παραπάνω από πλούσιες.
Μια αγάπη για την πολυπολιτισμικότητα που ξεκίνησε από εποχή κούνιας για τον καλλιτέχνη, καθότι γεννήθηκε στο Παρίσι, όπου και μεγάλωσε, από Βάσκη μητέρα και Γαλικιανό πατέρα.
Τραγουδάει στα γαλλικά, στα ισπανικά, στα αγγλικά, πορτογαλικά, αραβικά και φυσικά, στα γαλικιανά!
Ο «πολίτης το κόσμου» Manu Chao είναι επίσης ένας ακούραστος ταξιδιώτης, προσδιορίζει άλλωστε τον εαυτό του ως «νομά».
Τα τραγούδια του είναι τα «ταξιδιωτικά σημειωματάρια» του.
Πόσα κομμάτια από σκισμένα τραπεζομάντηλα και χαρτοπετσέτες με σκόρπιες λέξεις και φράσεις έχει καταχωνιάσει στις βαλίτσες του, ούτε ο ίδιος μπορεί να τα υπολογίσει.
Από τις περιπλανήσεις του ανά τις ηπείρους έμαθε ότι όλες οι μουσικές του κόσμου συνδέονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Όλες οι μουσικές συγγενεύουν -παρ’όλες τις αποστάσεις και τις χρονικές περιόδους που τις χωρίζουν- με ανεξήγητο τρόπο, με τρόπο σχεδόν μαγικό.

Έχει αναπτύξει ιδιαίτερο δεσμό με την Λατινική Αμερική και την Αλγερία, πιο συγκεκριμμένα με την περιοχή της Καμπυλίας από τις οποίες αντλεί σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της μουσικής έμπνευσής του… Επιπλέον, η Αλγερία του δίδαξε την Τέχνη της αφήγησης μιας και σ’αυτήν την χώρα οι αφηγητές του δρόμου υπάρχουν ακόμη.

Η έντονες κοινωνικές ευαισθησίες του Manu Chao είναι γνωστές και καθρεφτίζονται στους στίχους όλων των τραγουδιών του. Η έννοια της κοινωνικής αδικίας είναι βαθιά ριζωμένη στη ψυχή του, αφού η οικογένεια του εγκατέλειψε την Ισπανιά για να ξεφύγει από την δικτατορία του Φράνκο. O παππούς του, μάλιστα, είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών.

Ο Manu Chao είναι κοινωνικά ευσυνείδητος αλλά και έντονα πολιτικά τοποθετημένος.
Κατά καιρούς έχει δείξει σχεδόν προφητική διαύγεια απέναντι σε γεγονότα του πολιτικού γίγνεσθαι: Το 1994 που εξελέγει ο Silvio Berlusconi Πρωθυπουργός της Ιταλίας για πρώτη φορά είχε προβλέψει σε μια συνέντευξή του την άνοδο της εξουσίας των ΜΜΕ στην υπόλοιπη Ευρώπη. O Cavaliere επωφελήθηκε τότε από το γεγονός ότι το 80% της ιταλικής ιδιωτικής τηλεόρασης καθώς και μια από τις κορυφαίες ιταλικές εφημερίδες, του ανήκε για τη νίκη του.

Και μιας και μιλάμε για προφητείες και επειδή αδυνατώ να μην επιρρεάζομαι από την απερίγραπτη φάση που διασχίζουμε θέλω να ολοκληρώσω με το εξής:
Είθε ο τίτλος του δεύτερου album του αξιαγάπητου Manu να επαληθεφθεί…σύντομα:

«Prόxima Estaciόn: Esperanza…»
«Επόμενη στάση: ελπίδα…»

 

Τρίτη 21/07/2015

MANU CHAO | 22.30΄-00.30΄
BAILDSA | 21.00΄-22.00΄
FUNDRACAR | 19.30΄-20.30΄
LES SKARTOI | 18.00΄-19.00΄
DJ SPERY | 17.00΄-17.55΄

 


More from Patricia Ghikas

Ανταπόκριση | C.W. Stoneking + Appalachian Cobra Worshipers – Fuzz Live Music Club

  Αξιοπρεπέστατη η προσέλευση του κοινού την Παρασκευή που μας πέρασε στο...
Read More