Αφιέρωμα | Emma Shapplin

Macadam Flower: Live Concert in Athens. Με αυτές τις λέξεις ξεκίνησα να ερευνώ την “περίπτωση” Emma Shapplin. Θεωρείται “περίπτωση” επειδή έχει καταφέρει να συνδυάσει την όπερα με την pop και rock μουσική. Πότε συνέβη αυτό; Στα έντεκά της όταν άκουσε το “Queen of the night” από το Μαγικό Αυλό και … μαγεύτηκε. Η Shapplin αγαπά πολύ την Ελλάδα. Οπότε δεν μας προκαλεί εντύπωση (παρά μόνο ευχαρίστηση θα έλεγα) η συναυλία που θα δώσει στις 3 Απριλίου στην Ιερά Οδό με την full band της (επταμελές κλασσικό σύνολο με δύο έξτρα φωνές) για να μας παρουσιάσει το νέο της δίσκο “Dust Of A Dandy” (για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ).

1
Emma Shapplin

Τι θα πρέπει όμως να γνωρίζουμε για την Shapplin; Πολλά και διάφορα, ωστόσο θα προσπαθήσω αδρομερώς να σας τη γνωρίσω μέσα από τα λίγα λόγια που θα γράψω. Γεννημένη το 1974 στη Γαλλία, η Crystêle Madeleine Joliton (a.k.a. Emma Shapplin) είναι μουσικός, συνθέτρια και παραγωγός. Η αγάπη της για την όπερα τής άνοιξε νέους ορίζοντες. Ωστόσο, η συνεχής βελτίωσή της στο τραγούδι με την βοήθεια του Jean-Patrick Capdevielle δεν την ικανοποιούσε. Αποφάσισε λοιπόν να εκμεταλλευτεί την ελευθερία της rock μουσικής με στόχο να δημιουργήσει ένα δικό της, μοναδικό μουσικό είδος. Το album της “Carmine Meo” εκφράζει αυτή τη νέα δυναμική και (συν)υπογράφεται από τον ίδιο τον Capdevielle. Πολλά από τα τραγούδια του δίσκου αυτού μεταφράστηκαν στα λατινικά και παλιά ιταλικά. Το δεύτερο album της “Etterna” μας γυρίζει πίσω στον λυρικό 17ο αιώνα και τα μπαρόκ ιταλικά. Στο τρίτο album της “Macadam Flower” βρίσκουμε μία πανσπερμία ήχων. Electro-pop, rock, synth-pop και μπόλικες κλασσικές πινελιές συνδυάζονται με μία λεπτή ευαισθησία, ποίηση και δράμα.

Το πάντρεμα των ήχων, όπως καταλαβαίνετε, αποδεικνύει τα απέραντα όρια της μουσικής. Πέρα από τις κλασσικές κατηγοριοποιήσεις, οι μουσικοί του κόσμου τούτου μπορούν να κάνουν πάντα ένα βήμα παραπάνω, να πειραματιστούν, να δοκιμάσουν, να εμπνεύσουν και να μας μάθουν. Η Emma Shapplin αποτελεί μία από τις καλλιτέχνιδες που πέτυχαν τον στόχο αυτό. Η μουσική χωρίς νόρμες λοιπόν. Με αυτό καταλήγω και αναμένω να ακούσω live τον τελευταίο της δίσκο.

Links:

http://www.emma-shapplin.eu/

https://www.youtube.com/user/emmashapplinofficial/featured

https://www.facebook.com/EmmaShapplinOfficial

http://www.detoxevents.gr/

Tags from the story
,
More from Katerina Stamatopoulou

Rockwave Festival 2015 – Day 1 – Ώρες εμφανίσεων

Και ενώ οι μέρες μετρούν αντίστροφα για την έναρξη του επετειακού Rockwave...
Read More