Αφιέρωμα Arkona

arkona

Ρωσία, μια χώρα αχανής. Εκτίνεται σε δυο ηπείρους, Ευρώπη και Ασία, και καλύπτει συνολική έκταση 17.075.400 χλμ2 . Μα χώρα με πολλές διαφορετικές κουλτούρες, γεμάτη παραδόσεις και ανάπτυξη στις τέχνες, αλλά όχι και στο heavy metal με εξαιρέσεις τους «Aria», τους «Gorky Park» και τα τελευταία δέκα και κάτι χρόνια τους «Arkona» (Η Ρωσία επίσης διατηρεί και μια αρκετά δυνατή underground σκηνή, με μπάντες που κινούνται σε ακραία μουσικά μονοπάτια, ενώ κατά καιρούς έχουν σχολιαστεί για την αμφιλεγόμενη στιχουργική τους θεματολόγια).

Οι «Arkona» δημιουργήθηκαν το 2002 και αρχικά ονομάστηκαν «Giperboreya», όνομα που κράτησε πολύ λίγο όμως καθώς, την ίδια χρονιά μετονομάστηκαν σε «Arkona» κυκλοφορώντας ταυτόχρονα το πρώτο τους demo «Rus». Αυτό που από την αρχή ξεχωρίζει είναι η φωνή της Masha «Scream» Arkhipova. Γήινη, γεμάτη ένταση, θεατρικότητα, αλλά και μελωδική όπου χρειάζεται, χρωματίζει τα τραγούδια των «Arkona» με εκείνη την εξωτική ανατολικοευρωπαϊκή χροιά και τους δίνει μια άλλη διάσταση. Μουσικά το συγκρότημα κατατάσσεται στο, καινούριο τότε, ιδίωμα του «folk metal», συνδυάζοντας τις folk μελωδίες με metal κιθάρες, κάποια death / black metal ξεσπάσματα και κλασικομεταλικά solo στα όρια του power. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το «Kolyada», που ανοίγει το demo.

Τα τραγούδια του demo, τα οποία ακόμα βρίσκουν χώρο στα setlist του συγκροτήματος, συμπεριλήφθηκαν το 2004 στο πρώτο ολοκληρωμένο δίσκο των «Arkona» «Vozrozhdeniye», που κυκλοφόρησε από τη Ρωσική εταιρεία Sound Age Production. Από το δίσκο ξεχωρίζει το «Rus», το «Kolyada» και το επικό, ηρωικό καλπάζων «Maslenitsa».

Την ίδια χρονιά, το 2004, κυκλοφορούν από τη Sound Age Production το δίσκο «Lepta». Το album είναι περισσότερο επιθετικό, τα black metal στοιχεία είναι πιο εμφανή, αλλά ταυτόχρονα γεμάτο πανέμορφες μελωδίες. Συνολικά όμως είναι λίγο κατώτερο του «Vozrozhdeniye».

Ένα χρόνο αργότερα, 2005, πάλι από την Sound Age Production κυκλοφορούν το «Vo slavu velikim!», ένα album σαφώς πιο πολυποίκιλο και ώριμο.

Το 2007 κυκλοφορούν το «Ot Serdtsa k Nebu», το τελευταίο τους δίσκο στην Sound Age Production. Στο δίσκο αυτό ακούμε περισσότερες παραδοσιακές «ντόπιες» μελωδίες που δίνουν άλλη διάσταση στο δίσκο, παραμερίζοντας τα black metal στοιχεία από τον ήχο των «Arkona». Επίσης χρίζει αναφοράς η μεγάλη εξέλιξη της Masha. Πλέον μπορούμε να μιλάμε για τον πιο folk δίσκο του συγκροτήματος.

Tο «Ot Serdtsa k Nebu» αποδείχτηκε το χρυσό εισιτήριο για την άνοδο των «Arkona», αφού μεταγράφονται στη Napalm Records και το 2009 κυκλοφορούν το «Goi, Rode, Goi!». Δίσκο που διατηρεί τις folk μελωδίες, αλλά επαναφέρει και τις πιο black metal στιγμές.

Εκείνη η χρονιά μπορεί να χαρακτηριστεί αρκετά «γεμάτη» για το folk metal αφού κυκλοφόρησαν επίσης οι:

Eluveitie: Evocation I: The Arcane Dominion
Tyr: By the Light of the Northern Star
Korpiklaani: Karkelo
Ensiferum: From Afar
Amorphis: Skyforger
Aherousia: And the Tides Shall Reveal the Traces (Δικά μας παιδιά!)
Saltatio Mortis: Wer Wind Saet
Subway To Sally: Kreuzfeuer

Το 2011 οι «Arkona» κυκλοφορούν από τη Napalm Records το «Slovo». Κλασικό «Arkona» album, αν και λίγο πιο αδύναμο από τον προκάτοχό του, και με τραγούδια τα οποία φαντάζουν λίγο «χαμένα» στο πώς θα ήθελαν να ηχούν. Από τα «δυνατά χαρτιά» του δίσκου το «Tam Za Tumanami». Αξιοσημείωτη η συμμετοχή στο album των Choir of Moscow State Conservatory και Chamber Orchestra of Kazan State Conservatory.

Έτσι, σιγά σιγά, φτάνουμε στο 2014, όπου οι «Arkona» πάλι από τη Napalm Records, κυκλοφορούν το, μέχρι τώρα, τελευταίο τους δίσκο το «Yav», όπου ξεχωρίζει το 13 λεπτών ομώνυμο τραγούδι. Ίσως μπορεί να θεωρηθεί και το «progressive» album των «Arkona» λόγω της μεγάλης διάρκειας των τραγουδιών και των συχνών αλλαγών σε ύφος, τέμπο και της εναλλαγής των μουσικών θεμάτων και περασμάτων στα τραγούδια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το «Zarozhdenie» που «ανοίγει» το δίσκο.

Τι μένει λοιπόν; Να περιμένουμε την τελευταία μέρα του Οκτώβρη (This is Halloween!!!) να τους δούμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στο Κύτταρο, να ανοίγουν για τους “Korpiklaani».

More from Antonis Geridis

Αφιέρωμα “Smoke the Fuzz”

Η Ελλάδα είναι μια μικρή και, κάπως, συντηρητική και στενόμυαλη χώρα. Μία...
Read More